Alergia la copii se vede cand acestia au nasul mereu infundat. Stranuta si tusesc fara un motiv aparent. Nu exista un tratament sa vindece complet alergiile, insa exista masuri pe care parintii le pot lua pentru ameliorare. Afla din acest articol care sunt cele mai comune alergii la copii, ce simptome, cauze si masuri de gestionare exista!
Alergia, definiție
Alergia e o reactie anormala de aparare a sistemului imunitar la contactul cu anumite substante inofensive. In mod normal, organismul uman se apara impotriva agentilor daunatori, precum virusurile si bacteriile. La unele persoane, corpul ataca in mod exagerat anumite substante pe care el le identifica gresit ca invadatori. Acestea poarta denumirea de alergeni si sunt de mai multe feluri (praf, mucegai, polen, etc).
In incercarea de a proteja organismul, sistemul imunitar produce anticorpi numiti imunoglobulina E (IgE). Acesti anticorpi determina apoi anumite celule (mastocite) sa elibereze substante chimice (inclusiv histamina) in sange pentru a se apara impotriva alergenului. Histamina provoaca reactii alergice, ce variaza de la usoare la foarte grave. De fiecare data cand organismul e expus la acelasi alergen, el va declansa acelasi raspuns alergic.
Tipuri de alergii
Exista multe tipuri de alergii, clasificate dupa mai multe criterii.
In functie de alergenul care provoaca reactia alergica, alergia la copii poate fi:
Alergia la polen
Polenul e unul dintre cei mai frecventi factori declansatori ai alergiilor sezoniere.
Alergia la polen se mai numeste febra fanului (rinita alergica sezoniera). Alergiile la polen apar in special primavara, vara si toamna, cand plantele elibereaza mici boabe de polen pentru a fertiliza alte plante din aceeasi specie. Majoritatea polenului ce provoaca reactii alergice provine din copaci, buruieni si ierburi.
Ambrozia e cea mai cunoscuta cauza a alergiilor la polen, provoaca alergia atat la adulti cat si la copii.
Alergia la mucegai
Sporii de mucegai din exterior cresc pe busteni putreziti si frunze cazute, in compost si pe ierburi. Se raspandesc in aer pe vreme uscata, cu vant ori atunci cand umiditatea e ridicata, in zile cu ceata sau roua. Mucegaiul traieste si in interior, in zone umede precum bai, bucatarie, subsol. El poate cauza reactii alergice pe tot parcursul anului.
Alergia alimentara
Exista multe alimente care uneori provoaca reactie alergica la anumite persoane. Totusi, statisticile arata ca peste 90% din alergiile alimentare sunt cauzate de urmatoarele 8 alimente: oua, peste, fructe de mare, soia, nuci, arahide, lapte de vaca si grau.
Alergia la praf
Alergia la praf e cauzata de acarieni, organisme minuscule ce traiesc in saltea, perne si asternuturi. Acarienii de praf sunt de obicei inofensivi si se hranesc cu pielea moarta a corpului uman. Totusi, la unele persoane, ei provoaca reactii alergice, precum mancarime, stranut, nas infundat si probleme de respiratie. Alergia la copii se manifesta identic ca si la adulti.
Alergia cauzata de animalele de companie
Studiile arata ca pisicile sunt de doua ori mai susceptibile de a provoca o reactie alergica decat cainii. Matreata de pe pielea animalelor de companie si saliva acestora sunt principalii vinovati pentru declansarea alergiilor.
Alergia la latex
Termenul de latex se refera la proteina din seva arborelui de cauciuc brazilian (Hevea brasiliensis). Contactul cu produsele din cauciuc natural realizate din acea seva poate provoca o reactie alergica. Exista si alte materiale si obiecte care pot declansa o reactie alergica, iar acestea sunt: biberoane, scutece, bijuterii din nichel, textile sintetice, etc.
Alergia la insecte
Unii copii dezvolta alergia la intepaturile ori muscaturile de insecte (albine, viespi, tantari, muste, purici). Exista insa si cazuri in care resturile de insecte cauzeaza alergii. De exemplu, deseurile lasate de gandacii de bucatarie pot provoca reactii alergice.
Alergia la medicamente
Alergia la medicamente sunt de obicei rare la copii. Cele mai comune medicamente ce pot declansa o reactie alergica sunt antibioticele.
Unii copii au reactii alergice incrucisate. De exemplu, copiii care sunt alergici la polenul de mesteacan ar putea avea simptome atunci cand mananca un mar. Acest lucru se intampla deoarece marul e alcatuit dintr-o proteina similara cu cea din polen.
De asemenea, copiii care au alergie la latex sunt mai susceptibili de a fi alergici la alimente precum kiwi, castane, avocado si banane.
In functie de durata alergiilor
- Alergii sezoniere. Ele apar doar de sezon, de obicei primavara, vara si toamna. Cele mai comune alergii sezoniere sunt cele la polen.
- Alergii perene. Acestea apar pe tot parcursul anului. Din aceasta categorie fac parte alergiile la praful si mucegaiul din interior sau la alimente.
In functie de viteza de reactie a organismului, alergia la copii poate fi:
- Alergii de tip I (cu reactie imediata). Alergiile alimentare ori cele provocate de veninul insectelor.
- Alergii de tip II (citotoxice). Cauzate de medicamente si actioneaza la nivelul sistemului sangvin. Acestea sunt, de obicei, rare.
- Alergii de tip III. Declansate de anticorpi si se manifesta prin inflamatii si eruptii cutanate.
- Alergii de tip IV (cu reactie tardiva). Declansate de substante chimice sau metale si se manifesta la nivelul pielii.
Simptomele alergiilor la copii
Simptomele la copii depind de tipul de alergogenului si alergia este diferita de la un copil la altul.
Reactiile alergice pot fi usoare daca afecteaza doar un singur sistem corporal. De exemplu, daca doar mucoasa nazala este implicata, simptomele se pot limita doar la un nas infundat sau usoare secretii nazale. In unele cazuri, insa, reactia alergica poate fi grava. Acest lucru se intampla daca sunt implicate mai multe parti ale corpului. Daca un copil alergic a avut o reactie usoara in trecut nu inseamna ca reactiile viitoare vor fi tot usoare.
Simptomele alergiei aeriene
Alergia provocata de alergenii aerieni (polen, praf, mucegai) este cunoscuta sub numele de rinita alergica. Aceasta se dezvolta de obicei pana la varsta de 10 ani. Ea atinge apogeul la adolescenta sau la inceputul varstei de 20 si dispare deseori intre 40 si 60 de ani.
Exemplu de simptome pentru alergia la copii:
- Stranut
- Mancarime in nas si/sau gat
- Nas infundat
- Tuse
- Eruptii cutanate (dermatita atopica)
- Dificultati de respiratie
- Infectii ale urechii
- Ochi rosii si aposi (conjunctivita alergica)
- Cearcane sub ochi
Simptomele alergiei alimentare, la medicamente sau insecte
Aceste alergii pot avea semne ceva mai severe care includ:
- Probleme respiratorii (respiratie suieratoare si/sau dificultate de a respira)
- Tuse
- Raguseala
- Dureri de stomac
- Varsaturi
- Diaree
- Mancarime, umflaturi si roseata ochilor
- Urticarie
- Scaderea tensiunii arteriale, care la randul ei, provoaca senzatie de ameteala sau pierderea cunostintei
Alergiile pot provoca astm bronsic sau poate agrava simptomele acestei afectiuni.
In plus, copiii cu alergii severe la alimente, medicamente sau venin de insecte pot fi expusi riscului de anafilaxie (soc anafilactic). Aceasta reactie anafilactica este brusca, aparand imediat dupa expunerea la un alergen. Ea poate pune viata copilului in pericol, deoarece poate determina blocarea organelor, coma si, intr-un final, deces.
Simptomele socului anafilactic
Simptomele socului anafilactic sunt severe deoarece aceasta reactie alergica afecteaza mai multe organe si parti ale corpului. Anafilaxia se manifesta extrem si la copii alergia avand urmatoarele semne:
- Lesin
- Dificultati respiratorii
- Inflamarea limbii, a fetei ori a gatului
Anafilaxia e considerata o urgenta medicala si trebuie tratata imediat. In cazul in care copilul a avut in trecut simptome severe, medicul alergolog va prescrie epinefrina (adrenalina) auto-injectabila. Este important ca acest medicament sa fie intotdeauna la copilul alergic pentru a-l folosi in caz de nevoie.
Diagnosticul alergiilor la copii
Diagnosticul alergiilor la copii se stabileste de un medic alergolog dupa observarea simptomelor si efectuarea unor teste. Unele alergii sunt usor de identificat deoarece apar imediat dupa expunerea la un anumit alergen. Altele nu sunt recunoscute foarte repede deoarece au simptome similare cu ale altor afectiuni. De exemplu, simptomele rinitei alergice sunt asemanatoare cu cele ale racelii.
Principalele metode de diagnostic
- Teste cutanate. Testul prick-test e cel mai folosit pentru a diagnostica o alergie. Medicul alergolog zgarie usor pielea copilului si picura in zona respectiva o solutie diluata ce contine un alergen. Dupa cateva minute (maxim 15), daca copilul este alergic, el ar trebui sa dezvolte o reactie de mancarime, roseata sau umflatura. O alta varianta a testului cutanat este injectarea sub piele a solutiei cu alergeni.
- Teste de sange. Copiii carora nu li se pot face teste cutanate din diverse motive, li se recomanda analizele de sange. Acestea implica, de fapt, un test de imunoglobulina E (IgE) specific unui anumit alergen. Testul masoara nivelurile diferitilor anticorpi IgE. Anticorpii IgE se gasesc in mod normal in cantitati mici in sange, dar in cazul copiilor alergici se vor gasi in cantitati mai mari.
Tratamentul alergiei la copii
Tratamentul alergiei la copii este in functie de tipul si severitatea alergiei, dar si de varsta copilului. Metode frecvente ar fi cele expuse în continuare.
- Medicamente antihistaminice
Acestea blocheaza efectele histaminei care e eliberata de corp pentru a combate alergenii. Unele antihistaminice au actiune scurta si se iau la fiecare 4-6 ore. Altele sunt cu eliberare temporizata si sunt cu actiune lunga. Ele pot fi luate la fiecare 12 pana la 24 de ore. Medicii recomanda, de obicei, administrarea acestor medicamente inainte de aparitia simptomelor.
- Decongestionante
Acestea ajuta la eliberarea cailor respiratorii si usurarea respiratiei copilului. Ele nu sunt recomandate pentru copiii mai mici de 4 ani.
- Spray-uri nazale
Spray-urile de nas cu steroizi au eficienta impotriva inflamatiilor si ajuta copilul sa respire mai bine. Acestea pot fi lichide ori aerosoli si sunt utilizate o data sau de mai multe pe zi. Pe langa ameliorarea inflamatiilor, ele reduc mucusul, mancarimea și congestia. Totusi, dureaza mai mult timp pana isi fac efectul.
- Imunoterapie
Tratament ce consta in administrarea de injectii (imunoterapie subcutanata) ori pastile (imunoterapie sublinguala) care contin cantitati mici de substante alergenice. Scopul terapiei este sa induca toleranta imuna progresiva fata de un anumit alergen. In acest fel, organismul nu va produce o reactie de hipersensibilitate. Imunoterapia este recomandata in special in cazul copiilor cu simptome alergice severe. Totusi, ea mai poate fi administrata si copiilor cu alergii care nu raspund la tratamentul medicamentos. Imunoterapia ajuta la controlarea simptomelor si prevenirea astmului.
O injectie poate fi administrata o data pe saptamana sau mai des, timp de aproximativ 7 luni. Dupa aceasta perioada, injectiile vot fi efectuate la fiecare 2 saptamani, apoi 4 saptamani. Durata terapiei poate fi de 3-5 ani, uneori mai lunga.
In ceea ce priveste imunoterapia sublinguala, aceasta e mai putin frecventa la copii.
Comprimatele sunt plasate sub limba timp de 1-2 minute si apoi maruntite pe masura ce se dizolva. Tabletele se administreaza 3 zile pe saptamana ori zilnic. Sunt folosite in special pentru alergiile la polenul de ambrozie. Pentru o eficacitate continua, tratamentul poate fi necesar timp de 3 ani sau chiar mai mult.
Metode de prevenire a alergiilor
Cea mai eficienta metoda de prevenire a alergiilor este evitarea expunerii copilului la alergeni.
Chiar daca nu se poate sa stea departe de ei 100%, exista cateva masuri de protectie pe care le poti lua.
Alergie copii – metode de preventie:
- Ramai cu copilul in interior in zilele cand nivelul polenului e mare. Poti urmari nivelurile raportate de polen pe diverse aplicatii meteo ori in mass-media. De asemenea, e recomandat sa stai inauntru, pe cat posibil, si in zilele cu vant deoarece polenul se raspandeste usor in acele zile.
- Controleaza praful din casa, in special in dormitorul copilului. Pentru a indeparta acarienii, aspira des, renunta la jucariile din plus, covoarele, perdelele si alte obiecte unde acestia isi fac culcus.
- Aeriseste incaperile cu ajutorul aparatelor de aer conditionat, in loc sa deschizi ferestrele.
- Foloseste un dezumidificator in zonele umede ale casei. Nu uita sa-l cureti des.
- Dupa ce copilul s-a jucat afara, cand intra in casa este important sa faca un dus, inclusiv pe cap. De asemenea, schimba-i si hainele de exterior.
- Calatoreste in zone in care polenul nu e foarte prezent, de exemplu langa ocean.
- In cazul unei alergii alimentare, ai grija ca el sa nu aiba acces la alimentele (lapte, nuci, etc) ce ii provoaca reactia alergica. Daca este mic, fa-l sa intelegeasca de ce nu trebuie sa le consume. In plus, anunta si rudele si prietenii apropiati sa nu-i ofere copilului acele alimente.
In concluzie, alergiile la copii sunt destul de frecvente.
Simptomele unei reactii alergice variaza de la usoare la foarte severe si depind de tipul alergiei si de varsta copilului. Incearca sa-l feresti, pe cat posibil, de alergenii ce ii declanseaza alergia si ia-ti masuri de precautie pentru situatiile urgente (soc anafilactic).
Citește și
- Tratamente pentru alergie la copii – la Clinica Tiamed Timisoara
- Alergia la ambrozie, recunoaștere și tratament – Ambrozia, unul dintre cei mai puternici alergogeni și din păcate încă tratată cu lejeritate…