APLV alergia la proteina din laptele de vaca

Alergia la proteina laptelui de vacă (APLV)

Alergia la copii și sugari cel mai frecvent întâlnită este cea la proteinele din lapte de vacă (APLV). Acest tip de alergie la alimente poate avea un impact deosebit asupra calității viții. De asemenea, alergia la proteina laptelui de vacă impune un anumit status nutrițional.

APLV se manifesta prin semne si simptome datorate unui raspuns imun eronat fata de proteinele din laptele de vaca. Organismul copiilor alergici nu recunoaste proteinele ca fiind inofensive si va produce anticorpi impotriva lor. Este de fapt o reactie de aparare. Cand anticorpii specifici intalnesc proteinele din lapte, are loc eliberarea unor mediatori in tesuturi, acestia fiind responsabili pentru simptomele APLV.

Manifestarile clinice apar de obicei in primele luni de viata, cel mai adesea la cateva zile sau saptamani. Aceasta dupa ce se introduce o formula pe baza de lapte de vaca in alimentatia sugarului. APLV dă simptome si la sugarii alimentati exclusiv la san, daca mama consuma produse lactate.

Alergia la proteinele din laptele de vaca nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza, unde sistemul digestiv nu poate digera zaharul (denumit lactoza) din lapte. Intoleranta la lactoza nu implica sistemul imunitar.

alergie la copii - pediatrie Tiamed Timisoara
Cabinet de alergologie la Clinica Pediatrie Tiamed din Timisoara

Simptomele alergiei la laptele de vaca – APLV

Nu toate reactiile alergice la proteinele laptelui de vaca sunt la fel. Acestea pot varia de la usoare la foarte severe. In functie de mecanism, APLV se clasifica in:

Alergia la proteinele din laptele de vaca mediata prin IgE

Este cel mai frecvent tip de reactie; simptomele apar rapid (cateva minute pana la aproximaiv 2 ore) dupa consumul de lapte sau alimente care il contin. Simptomele APLV în acest caz pot include:

 • Eruptii eritematoase, pruriginoase de tip urticarie
 • Angioedem (umflaturi) cu sau fara localizare de gravitate – edem al fetei, buzelor, pleoapelor
 • Prurit ocular
 • Greata, varsaturi
 • Dureri abdominale, colici
 • Stranut
 • Rinoree (secretii nazale apoase), obstructie nazala
 • Tuse seaca, iritativa, wheezing (respiratie suieratoare)

Rareori, in cazuri foarte severe, APLV mediata prin IgE ar putea duce la anafilaxie – o reactie alergica potential periculoasa, cu risc vital.

Alergia la proteinele din laptele de vaca non-IgE mediata

In alergiile non-IgE mediate, simptomele APLV apar dupa cateva ore sau chiar 2-3 zile de la consumul laptelui de vaca. Poate fi vorba și de alimente care contin lapte, nu neapărat doar lapte. Aceste simptome pot fi similare cu cele ale unei alergii IgE mediate, dar pot include:

 • Eruptii cutanate de tipul eczemelor, dermatita atopica
 • Eritem in zona scutecului
 • Reflux gastro-esofagian
 • Varsaturi alimentare
 • Scaune diareice, cu mucus si / sau striuri sanguinolente; alteori scaune pastoase, lucioase
 • Colici abdominale, meteorism abdominal (marirea de volum a abdomenului)
 • Constipatie
 • Curba ponderala stationara sau chiar descendenta

Deoarece aceste simptome nu sunt intotdeauna foarte evidente, sunt adesea trecute cu vederea. Sau chiar confundate cu patologii diferite, altele decat APLV.

Consultați un medic pediatru sau alergolog

Este important sa va adresati unui medic specialist alergolog sau medic pediatru. Nu auto-diagnosticati alergia la laptele de vaca in cazul copilului dvs. Din pacate, diagnosticul APLV nu este intotdeauna usor de pus, deoarece simptomele sunt variabile.

Specialistul alergolog pediatru va decide care teste si investigatii sunt necesare in functie de reactiile copilului. Odata ce diagnosticul APLV este confirmat, veti fi sfatuit cum sa gestionati cel mai bine alergia la laptele de vaca a copilului dumneavoastra.

Abonamente medicale pentru copiii dvs la clinica de pediatrie Tiamed

Mai mult de jumatate dintre bebelusii cu APLV vor avea cel putin un simptom legat de sistemul digestiv

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *