Oferim consiliere mamelor pentru alăptare și diversificare, le ajutăm să acorde corect atenția de care are nevoie un bebeluș. Hrănirea copilului cu lapte matern este esențială pentru dezvoltarea sa ulterioară. De asemenea, felul în care se realizează etapele de diversificare a alimentației determină formarea unor obiceiuri alimentare cât mai sănătoase. Clinica Tiamed este și va fi mereu alături de mame.

Cât timp se alăptează un bebeluș
Bebelușul ar trebui hrănit exclusiv cu lapte matern până la vârsta de șase luni. Atunci începe etapa de diversificare a alimentației. De ce nu este bine să începeți diversificarea alimentației înainte de șase luni!? Pentru că sistemul digestiv al bebelușului nu este încă suficient de dezvoltat. Până la această vârstă laptele matern asigură tot necesarul de nutrienți și este ideal să-l hrăniți prin alăptare naturală..
Hrănirea la sân a copilului poate continua și până la vârsta de doi ani sau mai mult, în funcție și de decizia diadei dintre mam și copil. Însă, esențial este că hrănirea la sât ar trebui să aibă loc în primele șase luni de viață.
Când și cum se începe diversificarea alimentației
Începând cu vârsta de șase luni, apetitul unui bebeluș se schimbă. El agreează și alimente solide, aceasta deoarece rezervele sale de fier și zinc încep să se epuizeze. În general se consideră că între șase și opt luni există o fereastră în dezvoltarea lui.
Diversificarea nu se recomandă a fi începută mai devreme de jumătate de an. Laptele matern va constitui încă un aliment de bază cel puțin pentru primul an de viață.
Etapa de început a diversificării alimentației se va începe cu alimente de tip pireu și nu este atât de important cât de mult mănâncă bebelușul dvs. Se va urmări doar ideea de a-l obișnui să mănânce și hrană solidă, progresiv și fără a forța.

Medicul pediatru o poate ajuta pe tânăra mamă prin scheme de introducere a alimentelor solide în alimentație. Astfel, mama va fi sfătuită cum să prepare hrana și ce alimente ar putea fi folosite. Nu există scheme rigide, valabile pentru vârtsa de 6-8 luni sau 8-10 luni, de exemplu. Aceasta și pentru că fiecare organism este diferit, ele adaptându-se fiecărui bebeluș în parte.
Din articolele noastre de blog veți putea obține printre altele și informații și sfaturi privind alăptarea și diversificarea. De asemenea, sunteți invitate să apelați la medicii clinicii de câte ori simțiți nevoia. Veți beneficia de scheme de diversificare în parale cu hrana prin alăptare.
Avantajele alăptării
- laptele mamei răspunde în mod natural cel mai bine nevoilor bebelușului (de hrană, hidratare)
- previne și combate mortalitatea infantilă
- elimină riscul infecțiilor apărute prin prepararea laptelui praf
- modulează imunitatea dobândită prin vaccinare
- scade riscul de dezvoltare a cancerului la sân sau ovarian
- scade riscul de hipertensiune sau diabet zaharat de tip 2
- revenire mai rapidă la greutatea înregistrată anterior sarcinii
- contribuie la creșterea intervalului dintre sarcini
- elimină costurile aferente procurării și preparării substituenților de lapte
Dezavantajele unei alimentații artificiale
- crește riscul nou-născutului și sugarului de dezvoltare a infecțiilor de tract digestiv și respirator
- crește riscul de moarte subită, paratrofie (exces de greutate) și apariție a alergiilor alimentare
- crește riscul și severitatea complicațiilor cauzate de prematuritate
- pe termen lung, crește riscului copilului de a dezvolta astm bronșic, alergii, diabet zaharat de tip 1, obezitate
- scoruri mai mici la testele de inteligență în comparație cu copiii alăptați
- realizarea mai dificilă a legăturii dintre mamă și bebeluș (risc crescut de abandon)
- risc crescut de apariție a simptomelor de depresie post-partum (baby blues)
- costuri financiare și de pregătire (ustensile, apă, curent) riscuri ridicate de surse improprii de apă potabilă, igienizare corespunzătoare a ustensilelor

Stadiul general al alăptării
În studiile publicate de UNICEF sub denumirea de Infant and young child feeding se arată că hrănirea exclusiv la sân a bebelușului până la șase luni are implicații deosebite. Nu doar asupra sănătății propriu-zise a copilului și a mamei, vezi textul anterior, ci și profunde conotații economice. Astfel, conform studiilor de la nivelul 2011, omenirea cheltuia cel puțin 340 de miliarde dolari pentru îngrijirea medicală necesară afecțiunilor consecvente unei alăptări incorecte. Sau, mai exact, a lipsei alăptării exclusive până la șase luni.
În anul 2011, un studiu efectuat în cadrul unui parteneriat între Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății şi UNICEF, a concluzionat că rata alăptării exclusive în România la vârsta de 6 luni a fost doar 12,6%, printre cele mai mici din Europa, în scădere față de ultimii 7-8 ani dinainte.
Media europeană de alăptare exclusivă la sân în primele șase luni este de 25%. Cea la nivel mondial de 41%, date de la nivelul 2011.
Recomandarea de alăptare naturală în primele șase luni de viață este cuprinsă și în Strategia generală de hrănire a bebelușilor și copiilor, document creat de OMS și UNICEF.
Din documentul intitulat Analiza de situaţie ocazionată de campania pentru celebrarea Săptămânii Mondiale a Alimentației la Sân publicat în 2019, aflăm că la nivel mondial, trei din cinci copii nu sunt alimentați la sân în prima oră de viață. Adică aproximativ 78 milioane de copii. Conform datelor OMS, în România, în 2018 rata alăptării precoce este de 57%. OMS și UNICEF și-au propus ca prin parteneriatele pe care le au să ajungă la 70% alimentare la sân în prima oră de viață.
V-am prezentat datele de mai sus în ideea că va reieși mai clar necesitatea unei bune practici de hrănire a bebelușului. Vă așteptăm pentru consiliere sau consultații și tratamente la sediul clinicii noastre.