consultatie pediatrie online

Despre Consultatiile online de pediatrie. Avantaje și recomandări

În pediatrie, ca de altfel în majoritatea specialităților medicale, consultația online cunoaște în ultimii ani o dezvoltare spectaculoasă. Dacă în urmă cu câțiva ani ar fi fost un hazard să te gândești la o consultație online, cu atât mai mult la eliberarea unei rețete online, iată că timpurile s-au schimbat. „De vină” sunt mai mulți factori, respectiv dezvoltarea societății, a informaticii dar și pandemia de Covid-19 care, iată, doar a accelerat acest proces.

La clinica de pediatrie Tiamed din Timișoara nu aveți doar opțiunea unei consultații clasice, face to face, pacient și medic. Vă oferim consultații online, comod, în confortul locuinței, fără a fi nevoiți să vă transportați copilul.

Consultatiile online de pediatrie au mai multe avantaje, după cum vom enumera în continuare:

 • Accesibilitate: Aceste consultatii sunt accesibile oricand si de oriunde, prin intermediul internetului. Nu trebuie sa va deplasati la un cabinet medical sau la spital, astfel incat pot fi mai convenabile si economisiti timp si bani.
 • Confort: Puteti face consultatia online din confortul propriei case, astfel incat copilul dumneavoastra poate fi mai relaxat si mai confortabil.
 • Siguranță: Consultatiile online pot fi mai sigure pentru copilul dumneavoastra si pentru dumneavoastra, deoarece evitati expunerea la viruși sau infecții în timpul transportului, în săli de așteptare, etc.
 • Flexibilitate: Puteti face programarea consultatiei online in functie de programul dumneavoastra si al medicului pediatru.
 • Acces la o gama larga de medici: Prin intermediul consultatiilor online, aveti acces la o gama mai larga de medici pediatri, indiferent de locatia geografica.
 • Economisiti timp si bani: Consultatiile online pot fi mai ieftine decat cele traditionale, iar economisirea timpului poate fi valoroasa, mai ales pentru parintii ocupati.

Este important de mentionat ca unele consultatii sau probleme pot necesita o evaluare fizica sau o examinare, iar consultatiile online nu pot fi folosite in astfel de cazuri. In astfel de situatii, consultatiile traditionale sunt recomandate.

Sunt precise diagnosticele de la consultatiile online?

În general, consultarea medicală online poate fi utilă pentru diagnosticarea anumitor probleme de sănătate, dar există și unele limitări. Diagnosticarea corectă depinde în mare măsură de natura simptomelor și de competența medicului care efectuează consultarea.

Unele afecțiuni medicale pot fi diagnosticate cu precizie printr-o consultare online, precum:

 • afecțiuni dermatologice;
 • afecțiuni ale sistemului respirator;
 • probleme gastro-intestinale;
 • afecțiuni psihiatrice.

În astfel de cazuri, precum cele enumerate mai sus, medicul poate examina fotografiile sau videoclipurile furnizate de pacient și poate prescrie tratamentele corespunzătoare. Cu toate acestea, pentru afecțiuni care necesită examinări fizice, cum ar fi anumite boli cardiovasculare sau afecțiuni ale sistemului nervos, este posibil ca o consultare online să nu fie suficientă pentru a face un diagnostic precis. Medicul poate sugera o consultație fizică sau investigații suplimentare pentru a confirma sau infirma un diagnostic.

În general, consultările online sunt mai potrivite pentru probleme de sănătate minore și pentru evaluarea riscurilor de sănătate, în timp ce pentru probleme de sănătate mai grave sau urgente, o vizită fizică la medic este adesea necesară. Este important să alegeți un furnizor de servicii medicale online de încredere și să discutați cu medicul dumneavoastră despre limitările și beneficiile consultării online înainte de a lua o decizie.

ecografie copii Timisoara
Ecografie pentru copii la Clinica Tiamed Timisoara

Simptome ce pot fi consiliate online in pediatrie

Există o serie de simptome care pot fi evaluate în pediatrie în mod online. Totuși, este important să rețineți că este posibil ca un diagnostic precis, fără o evaluare fizică în persoană și fără informații detaliate despre istoricul medical al pacientului să nu poată fi oferit. Nu toate simptomele pot fi gestionate prin consultații online, unele dintre ele necesitând evaluare și tratament fizic în cabinetul medicului. Iată câteva exemple de simptome care pot fi evaluate în pediatrie online:

 1. Febră;
 2. Tuse;
 3. Dureri de gât;
 4. Probleme respiratorii – respirația șuierătoare sau dificultăți de inspirație-expirație;
 5. Probleme gastrointestinale – cum ar fi diaree sau vărsături;
 6. Erupții cutanate și alte probleme dermatologice – iritații sau eczeme;
 7. Durere abdominală;
 8. Durere de urechi;
 9. Simptome alergice, cum ar fi nasul înfundat sau mâncărimea ochilor;
 10. Insomnie și alte tulburări de somn.

Sunt doar câteva exemple de simptome care pot fi evaluate în pediatrie online. Însă, întotdeauna este recomandat să contactați medicul dumneavoastră pentru a discuta simptomele și pentru a primi sfaturi specifice în funcție de cazul dumneavoastră particular.

Ce aplicatie se foloseste pentru consultatiile medicale online

Există mai multe aplicații care sunt folosite pentru consultatiile medicale online. În general fiecare clinică mai mare își dezvoltă propria aplicație pe care o puteți descărca, instala și puteți solicita o programare.

Noi, la Tiamed, facem consultații online prin intermediul platformei Zoom. Este gratuită și dacă nu o aveți deja instalată pe calculator o puteți descărca și instala. Sau din Magazinul Google Play ori Microsoft, de unde doriți dvs.

O consultație online, pediatrie sau altă specialitate medicală, se poate face de fapt în orice aplicație prin care se poate vedea pacientul, vezi Skype sau Google Meet. Oricum, aceste aplicații sunt foarte populare în rândul pacienților care doresc să acceseze servicii medicale online și să-și gestioneze mai eficient sănătatea.

Pentru detalii despre înscriere puteți accesa linkul din pagina de consultații online.


Unde în Romania se mai fac consultatii medicale online?

În România, consultanța medicală online a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani, însă nu există statistici oficiale despre acest subiect. Cu toate acestea, există câteva orașe care sunt mai avansate în implementarea serviciilor medicale online, precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța.

În aceste orașe există deja clinici și medici care oferă servicii medicale online prin intermediul platformelor digitale sau prin intermediul aplicațiilor mobile. De asemenea, aceste orașe sunt cele mai populate din România și au o infrastructură bună de comunicații și tehnologie, ceea ce face posibilă dezvoltarea și utilizarea acestor servicii într-un mod eficient.

Este important de menționat că o consultanța medicală online nu înlocuiește întotdeauna vizita fizică la medic. Poate fi doar o opțiune suplimentară pentru persoanele care au nevoie de sfaturi medicale sau de o a doua opinie. Sau o urgență medicală. Înainte de a utiliza astfel de servicii, este important să verificați calificarea și experiența medicului care oferă consultanța. Dar și să respectați întotdeauna recomandările și prescripțiile medicale primite.

Ce medic e potrivit pentru un diagnostic-consultatie online?

În general, este important să căutați medici cu experiență și cu o reputație bună în domeniul lor de specialitate. Iată câteva sugestii pentru a găsi un medic online calificat:

 1. Verificați experiența medicului – verificați formarea și experiența profesională, precum și feedback-ul pacienților anteriori.
 2. Verificați studiile – dacă medicul este licențiat și specializat în domeniul respectiv.
 3. Căutați recenzii și feedback – citiți recenzii de la pacienți anteriori și verificați feedback-ul medicului de la alte surse online.
 4. Verificați dacă medicul are o reputație bună în comunitatea medicală – este important să verificați dacă este bine cunoscut și respectat în comunitatea medicală.
 5. Verificați costurile și serviciile disponibile – dacă medicul oferă serviciile de care aveți nevoie și dacă costurile sunt rezonabile.

Este important să rețineți că, înainte de a lua decizia de a consulta un medic online, trebuie să vă consultați cu medicul dumneavoastră de familie. Sau cu un alt medic de încredere pentru a determina dacă acest tip de consultație este adecvat pentru nevoile dumneavoastră de sănătate.

Bineînțeles că am dori să apelați la serviciile oferite de clinica noastră. Oricum, noi suntem încântați că v-am oferit aceste informații despre ceea ce înseamnă o consultație online de pediatrie.

» Vezi echipa noastră medicală

» Consultațiile medicale online; cum funcționează și când le putem accesa

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *