Nu neglijați petele care apar pe pielea copilului dvs. Dincolo de disconfortul provocat de mâncărime, ulcerații sau doar aspect estetic, ele pot afecta psihicul copilului. Acestuia îi scade stima de sine, se simte marginalizat. Mai mult, dincolo de relativa modificare de ordin estetic, petele care apar pe piele pot fi semnale de alarmă. Ele indică o boală cronică, o afecțiune a unui organ intern.
La Clinica de pediatrie Tiamed din Timișoara ne ocupăm cu cea mai mare seriozitate de copiii dvs. Diagnosticăm și tratăm afecțiuniel pielii, ale mucoaselor, unghiilor și părului. Medici specializați în dermatologie – pediatrie consultă, prescriu și veghează aplicarea tratamentelor, fără stres inutil și în deplină colaborare cu familia.
Spre deosebire de adulti, copiii au o piele mult mai sensibila la agresiunea factorilor de mediu. Vă așteptăm la sediul nostru din Timișoara.
Afectiuni dermatologice frecvente la copii
Tulburările pigmentare la copii sunt mai puțin frecvente. Acestea, hipercromie sau hipocromia, apar cu preponderență la persoanele adulte. Totuși, vă sugerăm să fiți vigilenți la aceste schimbări. dacă apar, în general sunt semne ale unor tulburări de funcționare a organelor interne. Vă recomandăm consultul medical de îndată.
În continuare, expunem sumar cele mai frecvente afecțiuni dermatologice la copii.
Dermatofitoza
Este o afecțiune a pielii ce se manifestă sub forma unei pete roșii. Aceasta dă/oferă o senzație de mâncărime. Transmiterea ei se face, de obicei, prin contactul pielii cu alți copii sau chiar și prin folosirea acelorași jucării.

Varicela – vărsat de vânt
Vărsatul de vânt este cunoscută drept o boală a copilăriei extrem de contagioasă. Se manifestă prin apariția unor puncte roșii. Furnizează o senzație de mâncărime, iar apoi se transformă în niște bubițe. Uneori lasă pete pe piele, mici cicatrici.
Mână-picior-gură
Afecțiune dermatologică ce este frecvent întâlnită la copii. Apariția ei este sub forma unor vezicule roșii. Boala debutează cu febră și este transmisibilă prin tuse și strănut.
Contuzia
Respectiv vânătăi mari, leziuni și umflarea membrelor.
Negii
Aceștia apar de cele mai multe ori pe mâinile și degetele copiilor. Negii se răspândesc foarte repede. O afecțiune dermatologică eliminată în cele din urmă sau cel mai frecvent prin „arderea” cu azot lichid.
Scarlatina
Se manifestă prin febră, dureri de cap, iritații ale gâtului sau chiar durerile abdominale. În general, boala este tratată cu antibiotice, iar uneori este posibil să fie nevoie de spitalizare. Internarea se face doar pentru a fi acordată o atenție mai mare din partea personalului medical.
Eczema
Ca subiect de dermatologie, cazurile ușoare se manifestă, de obicei, sub forma unor umflături roșii. În cazurile mai serioase/grave, observăm umflarea zonei, prin apariția unor bule și roșeață.
Dermatita de scutec
Este afecțiunea pielii care apare în zonele acoperite de scutec. Respectiv zona genitală și fese. Este o inflamație care deranjează bebelușul iar mama trebuie să fie foarte atentă la apariția ei.
BabyCenter – Un site care tratează pe larg problematica afecțiunilor la copii.