displazia de sold ecografie

Displazia de sold la bebelus identificata prin ecografie

Printr-o simplă ecografie de sold se poate descoperi de timpuriu displazia de sold. Astfel, veți evita riscul unor deformații la articulațiile copilului. Depistarea timpurie a displaziei oferă șansa unei vindecări complete. Netratată, displazia de sold duce la deformații serioase sau chiar la handicap.

Displazia de sold a nou-nascutului este o deformare morfo-functionala a arhitecturii soldului ce duce in final la luxarea acestuia. Trebuie departajata de luxatiile patologice un termen care defineste luxatiile de sold suprapuse altor boli sau sindroame.

 • De cele mai mult ori luxatia/displazitia nu este produsa in momentul nasterii.
 • Dupa nastere exista un interval favorabil in care se poate incerca un tratament ortopedic.

Medicul ortoped va sugera un tratament pentru stabilizarea articulatiei (architectural, functional) până ce aceste componente nu devin fixe.

Atata timp cat exista premisele ca se poate influenta dezvoltarea articulatiei spre stabilitate se va incerca tratamentul ortopedic. Aceasta presupune ca parintii sa duca copilul la un consult ortopedic cat mai devreme. Astfel, vom evita un diagnostic intr-o faza inaintata.

Ecografia de sold la nou-nascuti

Ecografia de sold este un examen cu ultrasunete fiind o investigatie nedureroasa, nu iradiaza si nu este invaziva, tocmai de aceea se poate repeta ori de cate ori este necesar, fara a afecta sanatatea micutului. Ecografia de sold este ideal a fi facuta tuturor nou-nascutilor, chiar din primele zile de la nastere.

Cauze si factori de risc pentru displazia de sold

Luxatia congenitala de sold nu are o cauza bine determinata. Cunoscuta si sub denumirea de displazie de dezvoltare a soldului, boala afecteaza dezvoltarea normala a articulatiei. La un nou-nascut, displazia apare atunci cand capul osului coapsei (femurul) nu se pozitioneaza corect la nivelul cavitatii osului iliac. Sau altfel zis, iese din articulatia sa cu bazinul.

Printre cei mai importanti factori de risc se numara:

 • infasatul – tinerea picioarelor intinse si strans legate pot produce luxatie de sold
 • pozitia vicioasa a fatului in burta mamei – poate fi cauzata fie de o cantitate scazuta de lichid amniotic sau de uterul prea putin elastic (se intampla in cazul femeilor aflate la prima nastere)
 • sexul – fetitele sunt de patru ori mai mult afectate decat baietii
 • mostenire genetica – daca unul dintre parinti a avut acest diagnostic, exista riscul ca bebelusul sa mosteneasca defectul
 • macrosomia sau o greutate a fatului mai mare de 4 kg la nastere
 • alte deformatii ale nou-nascutului – picior talus valgus, torticolis sau gat stramb, metatarsus adductus sau cand jumatatea din fata a labei piciorusului este orientata spre interior sunt cateva afectiuni care se pot asocia cu luxatia de sold
 • varsta mamei mai mare de 35 de ani, la nastere

Vezi ce este deformația picior talus valgus și cum se tratează

Momentul si realizarea ecografiei de sold

In mod ideal, ecografia de sold ar fi bine sa fie facuta in primele zile de viata. Dar se poate si pana in 4-6 saptamani. Cu cat malformatia este descoperita mai devreme, cu atat tratamentul va fi mai usor si mai simplu de aplicat. Nu va fi nevoie de interventie chirurgicala, iar vindecarea va fi completa in primele 2-3 luni de viata.

Cu cat timpul trece, ecografia de sold isi pierde utilitatea din cauza osificarii capului femural care impiedica trecerea ultrasunetelor. Dupa varsta de 6 luni, diagnosticul se poate pune cu ajutorul radiografiei de bazin. Aceasta din urmă însă este o investigatie ce presupune expunerea la raze X.

Medicul ortoped va aplica pe pielea bebelusului, in zona soldului, un gel care poate fi resimtit mai rece. Apoi va trece un transductor (o bagheta mai groasa) pe zona unsa cu gel. Miscarile sunt usoare, ultrasunetele patrund in zona examinata, iar computerul va prelua toate informatiile. Astfel, se vor obtine magini ce vor fi analizate de catre ortoped.

Ortopedie, chirurgie și traumatologie pediatrică la Clinica Tiamed Timișoara

Avantajele ecografiei de sold la nou-nascut

Pentru a pune diagnosticul in cat mai scurt timp, ecografia de sold este cea mai potrivita alegere. Avantajele ecografiei pentru depistarea unei posibile luxatii de sold sunt:

 • nu este iradianta; folosirea ultrasunetelor nu are efecte nocive asupra bebelusilor
 • poate fi repetata ori de cate ori este cazul
 • se poate efectua la o ora de la momentul nasterii
 • este singura investigatie ce poate vizualiza articulatia soldului la varste extrem de mici (poate vizualiza zonele cu cartilaje)
 • poate pune diagnosticul precoce
 • daca malformatia este confirmata, ecografia poate stabili cu precizie gradul bolii
 • nu este necesara sedarea si folosirea substantelor de contrast
 • permite aplicarea unui tratament precoce

Simptomele displaziei

De cele mai multe ori, afectiunea nu are simptome atat de evidente, usor observabile de catre parinti. Totusi, putem evidentia cateva semne clinice.

 • Pozitia ridicata a unuia dintre picioare la orizontala;
 • Un sunet special, de clic, pe care il face sodul;
 • Picioarele pot avea lungime diferita.

Luxatia congenitala de sold nu doare, iar bebelusul nu plange din aceasta cauza. Acesta este si motivul pentru care boala este descoperita mult prea tarziu, cand copilul a inceput sa se deplaseze. Anormalitatea mersului este insa usor de recunoscut. Diagnosticata in aceasta etapa, afectiunea se trateaza greu, fiind necesara interventia chirurgicala.

Ecografia de sold dureaza, in medie, 20 de minute si nu provoaca durere. Ulterior se poate face si un consult ortopedic pentru indicatii legate de o eventuala recuperare.

Consecintele netratarii displaziei de sold

Netratata, afectiunea se poate transforma intr-un handicap pentru copil sau viitorul adult.

 • Mers schiopatat sau leganat ori pe varfuri;
 • Membre inegale (piciorul afectat este mai scurt);
 • Deformarea coloanei vertebrale.

In alte tari din Uniunea Europeana ecografia de sold este folosita ca metoda de screening pentru orice copil nou-nascut. In Romania, ecografia de sold la nou-nascut nu este obligatorie. Tocmai de aceea parintii este bine sa fie informati despre avantajele acestei investigatii si despre realul beneficiu. Acela că diagnosticata din timp cu ajutorul ecografiei de sold, displazia de sold poate fi tratata.

Află mai multe despre Ecografie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *