Acesta este un ghid pentru diversificarea alimentației la bebelusi elaborat de medicii pediatri de la clinica Tiamed Timișoara. Mamele trebuie însă să rețină că diversificarea va începe doar când copilul este sănătos.
Intre 4 si 6 luni se face tranzitia de la alimentatia lactata la cea complementara, spre un orar regulat al meselor. Respectiv către 5 mese pe zi: 3 principale si 2 gustari la 1 an. Regimul alimentar va include toate principiile nutritive: (cereale, lactate, carne, ou, legume si fructe, evitându-se excesul de lapte.
Cantitatile de alimente complementare se cresc progresiv pana se ajunge la inlocuirea completa a unei mese. Se recomanda a se incepe cu masa de PRANZ si apoi celelalte mese bazate in general pe produse lactate la care se adauga fructe, fainos (cereale,seminte, biscuiti, etc).
Dupa inceperea diversificarii la bebelusi se vor oferi acestora apa plata (din cana de apa, pahar, ceasca). Incercam sa adaptam mesele celui mic la obiceiurile familiei si incercam sa luam masa impreuna.
OMS recomanda ca parintii impreuna cu pediatrul sa decida asupra diversificarii. În funcție și de statusul copilului.
Reguli de bază la mesele principale
Regula de baza în diversificarea alimentației la bebelusi este aceea că se introduce un aliment la 2-3 zile, la cei alergici chiar la 3-5 zile.
Masa de prânz
Legumele trebuie incluse atat sub forma de supica, respectiv piure cat si sub forma cruda inspre varsta de 8-10 luni, adică o felie de rosie la micul dejun, o bucatita de ardei…
Incepem cu piure de legume (ca o supa crema) sau cu un singur aliment. Respectați regula celor 3 zile și incercati sa-i dati cu lingurita.
Piureul il pregatim astfel: punem la fiert 1 morcov, 1 cartof, 1 ceapa, cand sunt fierte, le punem in blender si adaugam si putin din zeama in care au fiert. Sau punem la inceput putin lapte. Ii dam supa crema de legume 2-3 zile apoi incepem sa adaugam legumele permise. Nu se vor combina mai mult de 3-4 legume, altfel diversificarea va crea probleme pentru bebelusi.
- In piureul de legume se va adauga unt sau ulei de masline (cateva picaturi);
- In completare se poate continua cu LM/FL;
- In masa de pranz se pot adauga mei, hrisca,quinoa, paste si de la 7 luni carne, galbenus de ou, branzica;
- Cand la masa de pranz mananca bine si nu mai necesită lapte in completare, se introduce fructele;

Micul dejun în diversificarea la bebelusi
Este a II a masa a zilei, prima fiind laptele (orele 9-10).
Incepem cu mar, para (date pe razatoarea de sticla), continuand cu fructe de sezon. Fructele le putem combina cu fulgi de ovaz (fierti 3 min in apa sau lapte), fulgi de mei, de hrisca, iaurt, branzica calcica, biscuit.
Dupa varsta de 8-10 luni putem introduce la micul dejun clatite, wafe, pancakes, briose alături de fructi.
Cum preparăm brânza calcică și cum alimentăm bebelușul
Pentru o portie, la 500 ml de lapte de vaca 3.5% (sau lapte de vaca fiert si racit), adaugam 4 tb de calciu lactic, o lingura de iaurt si se fierbe pana isi schimba consistenta. Apoi se strecoara si se pune la frigider. (250ml lapte+2 tb calciu lactic).
Se da 3 zile consecutiv si ulterior de 4 ori pe saptamana, 1xpauza, 2x galbenus asociat cu fulgi de ovaz, mei, hrisca, biscuite, iaurt. Diversificarea la bebelusi se va face doar cu alimente de bună calitate.
La 6 luni se poate introduce iaurtul simplu, 3.5% (Laptaria cu caimac, Covalact, Napolact, Sim) sau iaurt preparat in casa (cu iaurtiera conform instructiunilor sau in borcan de 400, punem lapte de vaca fiert, caldut la care adaugam o lingura de iaurt, se amesteca bine si se infasoara in 2-3 prosoape, se pune la.cald aprox.10h).
Cina
Cand masa de dimineata este completa, putem introduce masa de seara: gris cu lapte, orez cu lapte, noncereale(mei, hrisca, linte, quinoa), mamaliga, iaurt cu fruct/biscuite, paste cu legume, supa crema de legume.
La masa de seara, fructele (exceptand banana) vor fi gatite prin coacere, la abur, fierte.
Carnea trebuie sa existe zilnic in alimentatie, exceptand zilele in care se administreaza ou. Carnea poate fi fiarta, incorporata in piureul de legume, sub forma de perisoare, budinci, gatita la cuptor. Putem face diversificarea si cu alte retete create soecial poentru bebelusi de la site-uri de specialitate.

Se accepta carne:
- de pui/gaina;
- curcan;
- vita;
- iepure;
- peste;
- ficat de pui/curcan.
Fructele sunt baza gustarilor dintre mese, singure sau in combinatie cu biscuiti, cereleale, seminte, iaurt, branza de vaci.
Oul este obligatoriu in meniul copiilor, 2-3 galbenusuri /saptamana pana la varsta de 10 luni. După această vârstă se poate introduce si albusul. Oul se fierbe 10 minute sau poate fi oferit incorporat in piureul de legume. Oul mai poate fi dat la bebelusi si sub forma de omleta ori incorporat in produse de patiserie facute in casa, diversificarea va include doar ouă proaspete.
Schemă pentru diversificarea la bebelusi
4 -6 luni; o masă; prânz
- legume: patrunjel, pastarnac, ceapa, cartof dulce, dovlecel, fasole verde, ardei, praz, usturoi, morcov, cartof, spanac;
- fructe fără coajă-sâmburi: măr;
7 luni; 2 mese; dimineata fruct, la pranz legume + proteina
- legume: fasole verde;
- fructe fără coajă-sâmburi: mar, para, caisa, piersica, nectarina, avocado, dovleac placintar, strugure, prune, pepene rosu;
- carne: gaina, ficat de pui, pui, curcan, porumbel;
- lactate: iaurt, branza preparata in casa;
- cereale/non cereale: fulgi ovaz, mei, hrisca;
- diverse: galbenus de ou, lapte vegetal: ovaz/cocos, migdale, baton de vanilie, scortisoara, ulei de masline, frunze patrunjel, leustean, marar
8/9 luni; trei mese D/P/S in diversificarea la bebelusi
- legume: 6/7L+ sfecla rosie, mazare, brocoli, conopida, linte rosie, linte verde, telina, gulie, salata verde
- fructe fără coajă-sâmburi: afine, stafide, smochine, visine, curmale, kaki
- carne: vită;
- lactate: iaurt, unt, smantana;
- cereale-non cereale: hrisca, amaranth, quinoa, linte, secara,
- diverse: paste Plasmon, mamaliga,
10/12 luni; 3 mese; D/P/S + 1 gustare
- legume: + rosie, spanac, vinete, loboda, leurda, cartof, sparanghel, castravete
- fructe fără coajă-sâmburi: + gutui, coacaze, capsuni, zmeura, mure, portocala, lamaie,
- carne: carne porc, gasca, rata
- lactate: ricotta, mozzarella, chefir, sana,
- diverse: seminte de dovleac/ floarea soarelui; nuci, alune, caju.
Diversificarea la bebelusi de peste un an; 3 mese + 2 gustări
- legume: ridichi, fasole boabe, varza
- fructe: toate
- carne: pește
- lactate: cas, cascaval, parmezan, telemea
- cereale și non cereale: toate
Important de reținut
Mezelurile, branza topita, margarina, afumaturile nu sunt indicate copilasilor sub 3 ani. Nici chiar dupa această varstă cand se presupune că nu mai avem diversificarea alimentației, nemaiavând de-a face cu bebelusi.
Consultați câteva rețete alimentare pentru bebeluși. Vă recomandăm însă ca sfaturile medicale să vină doar de la medicii pediatri sau de la nutriționiști. Și încă un site plin doar cu rețete pentru cei mai mici membrii ai fam,iliei dvs.
Autori: Dr. Andra Romana Tent; Dr. Costachescu Radmila; Dr. Gligor Mihaela; Dr. Bota Celia; Dr. Bour Alexandra; Dr. Boc Madalina informații pe pagina noastră special dedicată medicilor.