O ecocardiografie cardiacă în pediatrie este utilă pentru diagnosticarea timpurie a bolilor de inimă. Are o utiliate indispensabilă în screeningul neonatal și diagnosticul malformațiilor cardiace.
Este cea mai folosită metodă imagistică de examinare a cordului. Pot fi astfel evaluate morfologia și funcția structurală a inimii. Este primul pas în imagistica multimodală. În funcție de rezultatele acesteia se derulează celelalte etape de imagistică cardiacă. Respectiv RMN cardiac, CT cardiac, Angio CT coronarian, etc.
Ecografia cardiacă folosește ultrasunete, acestea sunt emise prin intermediul unei sonde. Undele sunt receptate după ce se întorc reflectate (și modificate) din pereții structurii cardiace. Astfel, sunt retransmise ecografului care este capabil de a genera imaginile cercetate pe monitor.
Metoda ecografică folosește principiul Doppler, cu ajutorul acestei tehnici determinându-se nu doar relieful structurii cardiace, ci și direcția și viteza curgerii sângelui prin inimă și vasele aferente.
Sunt investigate valve, atrii, ventriculi precum și aorta și artera pulmonară, pericardul.
» Clinica Tiamed efectuează diferite tipuri de ecografii pentru copii

Indicații terapeutice
Medicul cardiolog sau pediatru vă poate recomanda o ecocardiografie dacă aveți semne sau simptome de afecțiune cardiacă.
- sufluri cardiace
- lipsa de aer/respirație dificilă (dispnee)
- picioare umflate (edeme)
- oboseală marcată (fatigabilitate)
- dureri în piept inexplicabile
- defect congenital cardiac
- istoric de febră reumatică
- amețeală sau sincopă (pierderea stării de conștiență)
- palpitații
- completarea investigațiilor preoperatorii.
Avantajele ecografiei cardiace
- este sigură, neiradiantă
- oferă informații despre morfologia și funcția structurilor cardiace
- poate fi efectuată de femei însărcinate, sugari, copii, adulți
- nedureroasă
- se poate realiza la patul pacientului
- oferă rezultate în timp real
- se poate repeta ori de câte ori este nevoie.

Contraindicații
Nu există niciun risc pentru ecocardiografia transtoracică standard. Este posibil să simțiți un anumit disconfort din cauza traductorului ținut ferm împotriva pieptului. Fermitatea este necesară pentru a produce cele mai bune imagini.
Investigația medicală propriu-zisă; mod de realizare
Pacientul este dezbrăcat complet până la nivelul taliei. Medicul va folosi un gel la suprafața de contact dintre sondă și piele. Acesta are rolul de a permite transmiterea ultrasunetelor, fiind un bun conducător electric. Pacientul va trebui ca în timp ce se realizează ecografia cardiacă să tolereze mișcarea fermă a sondei din mâna medicului. De asemenea, va fi invitat să respire conform indicațiilor medicale, să se așeze rulat pe partea stângă a trunchiului.
Ecografia cardiacă nu se poate face decât de către medici specialiști cu competență în ecografie.
Citește pe Wikipedia despre ce înseamnă o ecografie.