Ecografia (ultrasonografia) este o examinare care foloseste ultrasunetele pentru a obtine imagini din interiorul corpului copilului. Nu se folosesc razele X si este o investigatie nedureroasa. Examinarea ecografica poate fi realizata in multe parti ale corpului.
In cele ce urmeaza vom descrie principalele tipuri de ecografie. Cu mentiunea ca acestea se realizeaza numai la recomadarea unui medic pediatru.
Investigatia la nivel abdominal
Ecografia abdominala vizeaza organele interne, inclusiv ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul, rinichii si vezica urinara. Se recomanda copilulului in urmatoarele situatii:
- Dureri abdominale;
- Calculi renali sau la nivelul vezicii biliare;
- O marire a unui organ intern abdominal;
- Stenoza de pilor;
- Apendicita
Ecografie transfontanelara
Aceasta se efectueaza pentru examinarea creierului, mai exact tesuturile si ventriculii cerebrali. Se face la sugar, cand copilul are inca fontanele, acele zone moi prezente cand oasele craniului nu s-au suturat inca. Ecografia transfontanelara este necesara in situatiile:
- Copilul are circumferinta capului marita;
- Ca metoda de screening in cazul hemoragiilor cerebrale, mai ales la prematuri;
- Suspiciune de infectie;
- Screening al anomaliilor congenitale.
Ecografia transfontanelara este la fel ca ecografia abdominala sau tiroidiana. Singura diferenta fiind aceea ca se face la nivelul fontanelelor la bebelusi.
Fontanelele sunt acele zone moi de la nivelul capului bebelusului, cand oasele craniului inca nu s-au inchis complet. La bebelusi, fontanela este o fereastra ecografica ce permite examinarea structurilor cerebrale. Dupa ce fontanelele se inchid, ecografia transfontanelara nu mai poate fi facuta, pentru ca ultrasunetele nu trec prin os.
Ecografia de sold
Ecografia de sold este indicata pentru examinarea soldurilor copilului sau cand exista un sold dislocat sau nedezvoltat. Se examineaza ambele solduri. Poate fi facuta copiilor incepand din primele zile de nastere pana la 6-8 luni.
Acest tip de investigatie (echografia) este esențială în diagnosticul displaziei și luxatiei congenitale a șoldului. De asemenea și în stabilirea și urmărirea rezultatelor tratamentului acestei afecțiuni. Este foarte important de notat faptul că rezultatul examenului ecografic trebuie interpretat în contextul examenului clinic realizat de către medicul ortoped pediatru, în timpul consultației.
Ce trebuie să știm despre ecografia de șold:
O face medicul special instruit, cu echipament specific și cu pregătirea necesară de a interpreta datele obținute în contextul clinic. O ecografie făcută incorect va duce ineluctabil la un rezultat fals pozitiv sau fals negativ cu consecințe foarte grave asupra șoldului micuțului pacient.
Ecografia de șold este utilă la nou născut până la trei-patru luni, maximul de indicație între una și două luni. După vârsta de patru luni (după alți autori chiar trei luni) ecografia nu mai are valoare în diagnostic. Acrasta deoarece osificarea femurului și reducerea părților cartilaginoase ecranează ultrasunetele.
Ecografia de sold este recomandata cand:
- Se detecteaza o anomalie la examinarea fizica a soldului copilulu;
- Exista in familie istoric de displazie de sold;
- Copilul s-a nascut cu picioarele sau sezutul primele (prezentatie pelviana)
Ecografia renala
Ecografia renala examineaza ambii rinichi si vezica urinara. Nu investigheaza in mod direct functia rinichilor. Se recomanda cand exista:
- Anomalii prenatale (precum hidronefroza);
- Infectie urinara;
- Sange in urina (hematurie);
- Hipertensiune arteriala;
- Dureri de spate sau abdominale;
- Litiaza renala cunoscuta sau suspiciune de calcuri renali;
- Istoric familial de boli renale;
- Sindroame sau conditii asociate cu anomalii ale rinichilor
Investigația ecografică pelviană
Este o ecografie ce ofera imagini ale organelor pelviene. De regula, se examineaza uterul si ovarele la fetite. Poate fi, de asemenea, efectuata, pentru investigația vezicii urinare. Ecografia pelviana poate fi facuta si baietilor. Se recomanda cand exista o durere in zona pelviana sau cand se cauta o posibila tumora.
Pregatirea copilului pentru ecografie
Pentru cele mai multe examinari ecografice nu se face o pregatire speciala. In unele cazuri insa, este nevoie ca ecografia sa se realizeze cu stomacul gol sau cu vezica plina. Iata ecografiile care necesita pregatire; daca nu se respecta recomandarile, examinarea poate fi amanata.
Ecografia abdominala
- Mai putin de 1 an: nu este hranit cu 2 ore inainte de ecografie;
- 1-4 ani: nu consuma alimente solide sau lichide cu 4 ore inainte;
- Peste 5 ani: cu 6 ore inainte, nu consuma alimente solide si nici lichide (ultima masa trebuie sa aiba continut scazut de grasimi)
Ecografia pelviana
- Mai putin de 3 ani: incurajeaza-l sa bea apa;
- 3-6 ani: cu 30 de minute inainte de examinare, este indicat sa bea 250-500 ml de apa,
- 7-11 ani: este recomandat sa bea in jur de 700 ml de apa pe care s-o termine cu 45 de minute inainte de ecografie;
- Peste 12 ani: este indicat sa bea in jur de 900 ml de apa pe care s-o termine cu 45 de minute inainte de examinare
Ecografia renala
In general, nu este nevoie de o anumita pregatire. Totusi, in cazul in care copilul are simptome precum hematuria (sange in urina), este posibil sa fie nevoie de examinare cu vezica plina. Copilul trebuie incurajat sa bea apa. Inainte de examinare, copilul nu va merge la toaleta pentru a-si goli vezica. Urmeaza pregatirea de mai sus. Daca simptomele includ hipertensiune arteriala, ecografia se face cu stomacul gol. Se recomanda pregatirea de la ecografia abdominala.
Află din istoria investigațiilor ecografice
Citește blogul nostru cu sfaturi meicale