EEG este acronimul de la „electroencefalogramă”, o tehnică neinvazivă care înregistrează activitatea electrică a creierului. La modul concret, activitatea neuronală se manifestă prin diferențe de potențial. Acestea sunt înregistrate prin intermediul unor senzori plasați pe pielea de pe craniu. Așadar semnalele electrice sunt traduse și transformate într-un grafic, respectiv în ceea ce se numește electroencefalogramă. Sau, mai pe scurt, în EEG.
Aceste înregistrări sunt utilizate pentru a diagnostica și monitoriza afecțiuni ale creierului. EEG își arată utilitatea în special în afecțiunil:
- epilepsie
- tulburări de somn
- tumori cerebrale
- leziuni traumatice ale creierului
- diverse alte condiții neurologice.
EEG-ul este adesea utilizată în cercetarea științifică pentru a studia funcționarea normală și patologică a creierului uman.
EEG pentru copii
Electroencefalograma se efectuează și la copii pentru a ușura diagnosticarea. Afecțiunile pentru care se fac investigații EEG sunt în general identice cu cele ale adulților. La copii se aplică aceleași principii și se desfășoară după același protocol ca și la adulți.
Totuși, există câteva aspecte specifice atunci când se realizează un EEG la copii. Iată câteva aspecte importante care trebuie luate în considerare:
- Cooperarea copilului: În funcție de vârsta copilului, poate fi dificil să obțineți cooperarea completă pentru a sta liniștit și a nu mișca capul în timpul procedurii. Pentru a ușura această situație, medicul poate recomanda administrarea unui sedativ ușor sau utilizarea altor tehnici de calmare, cum ar fi povești sau jucării preferate.
- Pregătirea copilului: Înainte de EEG, este important să explicați copilului într-un mod potrivit vârstei sale despre ceea ce se va întâmpla în timpul procedurii. Astfel, copilul poate să se simtă mai confortabil și să știe ce să aștepte.
- Activități anterioare: În unele cazuri, medicul poate solicita ca copilul să evite consumul de alimente sau băuturi care conțin cafeină înainte de procedură.
- Durata procedurii: Durata unui EEG poate varia de la câteva minute la o oră sau chiar mai mult. Aceasta depinde de obiectivele clinice și de nevoile specifice ale copilului.
În principiu,rezultatele unui EEG nu oferă întotdeauna un diagnostic clar și uneori necesită interpretarea unui medic specialist în neurologie sau epileptologie. Dacă vi se recomandă efectuarea unui EEG pentru copilul dumneavoastră, este bine să discutați cu medicul despre toate detaliile și să adresați orice întrebări la care ați dori un răspuns. Clinica de pediatrie Tiamed se străduiește să vă ofere răspunsuri la toate întrebările dvs și vă pune la dispoziție un medic specialist care procedează la derularea electroencefalogramei cât și la interpretarea reultatelor acesteia.
La clinica de pediatrie TiaMed lucrăm cu medicul Otilia Angi-Cinca.
» Mai multe despre EEG la copii. De ce este utilă și când se face
» Electroencefalograma și epilepsia pe wikipedia