pediatrie timisoara neurologie nefrologie endocrinologie

Trei noi specialități de pediatrie la Clinica Tiamed

Clinica Tiamed oferă tuturor părinților din Timișoara trei ramuri sensibile de pediatrie. Începând cu toamna lui 2023, la clinica Tiamed puteți obține consultații de neurologie pentru copii. De asemenea, oferim copiilor dvs consultatii și tratamente de nefrologie și neurologie pediatrică. Tot ce trebuie să faceți este să folosiți pagina una din modalitățile de contact. Să vă programați…

Endocrinologia pediatrică

Endocrinologia pediatrică este o ramura medicinei care se concentrează pe diagnostic și tratament în cazul tulburărilor endocrine la copii și adolescenți. Endocrinologia se ocupă de studiul sistemului endocrin. Respectiv investighează glandele endocrine care produc hormoni și controlează diverse funcții ale corpului. Aceste glande includ tiroida, glanda pituitară, glanda suprarenală, glandele paratiroide, pancreasul și gonadele (ovarele la fete și testiculele la băieți).

Specialiștii în endocrinologie pediatrică sunt medici specializați în tratamentul problemelor hormonale și metabolice. Evident, care afectează copiii și adolescenții. Aceste probleme pot include tulburări de creștere, diabet zaharat, tulburări ale glandei tiroide. Dar și tulburări ale pubertății sau ale dezvoltării sexuale.

Să le enumerăm pe cele mai importante, cele mai comune dacă vreți:

 • Diabetul zaharat: Este o tulburare endocrină care afectează nivelul de zahăr din sânge. Există două tipuri principale de diabet – diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 – care implică o insuficiență în reglarea glucozei în organism.
 • Tiroidita: Aceasta este o inflamație a glandei tiroide și poate duce la hiperfuncționarea (hipertiroidism) sau hipofuncționarea (hipotiroidism) acestei glande.
 • Boala Addison: Este o tulburare care afectează glandele suprarenale și poate duce la insuficiență adrenală, rezultând deficiență de hormoni corticosteroizi.
 • Boala Cushing: Este caracterizată prin prea mult cortizol în sânge, care poate fi cauzat de diferite afecțiuni, cum ar fi tumori adrenale sau administrarea excesivă de corticosteroizi.
 • Acromegalia: Este o tulburare a glandei hipofize care duce la secreția excesivă de hormon de creștere, determinând o creștere anormală a oaselor și țesuturilor moi.
 • Hipertiroidism: Este o condiție în care glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian, ceea ce poate afecta metabolismul și alte funcții ale organismului.
 • Hipotiroidism: Este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, ceea ce poate duce la o serie de simptome, cum ar fi oboseala, creșterea în greutate și intoleranță la frig.

Endocrinologii pediatri lucrează îndeaproape cu pacienții lor pentru a diagnostica corect problemele endocrine. Fiecare copil pacient este altfel. Așadar este nevoie de planuri de tratament personalizate. Aceste planuri pot însemna medicamente, terapie hormonală sau alte intervenții. Se urmărește reglarea nivelurilor hormonale și a îmbunătăți sănătatea generală a copilului.

În concluzie, endocrinologia pediatrică este o subspecialitate a medicinei care se concentrează pe gestionarea problemelor endocrine la copii și adolescenți. Totul cu un singur scop, respectiv acela de a asigura dezvoltarea și creșterea lor sănătoasă.

Neurologie pediatrică

Neurologia pediatrică este o ramură a medicinei care se concentrează pe diagnosticarea, tratarea și gestionarea tulburărilor neurologice la copii. Includem aici de la nou-născuți până la vârsta adolescenței. Această specialitate medicală se ocupă de problemele legate de sistemul nervos al copiilor, inclusiv creierul, măduva spinării, nervii periferici și mușchii. Neurologii pediatri sunt medici specializați în evaluarea și tratamentul unui spectru larg de afecțiuni.

Să trecem în revistă principalele boli neurologice care pot afecta copiii.

Epilepsia este o tulburare caracterizată prin convulsii recurente sau crize. Neurologii pediatri lucrează pentru a stabili diagnosticul și pentru a determina cauzele. Apoi, recomandă tratamente pentru a controla convulsiile.

» Află despre EEG și depistarea epilepsiei

Tulburările și întârzierile de dezvoltare sunt foarte vizibile și produc de asemenea multă suferință. Atât copiilor cât și părinților. Un neurolog din pediatrie poate evalua copiii care prezintă întârzieri în dezvoltarea motorie sau a limbajului. De asemenea, poate ajuta la diagnosticarea și gestionarea acestora, astfel încât să crească calitatea vieții.

Paralizia cerebrală este o tulburare cronică a mișcării și posturii care apare în timpul dezvoltării creierului fetal sau a nou-născutului. Neurologii pediatri contribuie la gestionarea și tratamentul afecțiunii.

» Ecografia transfontanelară

Tulburările neuromusculare se referă la afecțiuni precum distrofia musculară, miastenia gravis. Dar și altele, care afectează mușchii și sistemul nervos. Un neurolog pediatru vă este de mare ajutor la diagnosticare, monitorizare și gestionarea acestor tulburări.

Migrene și alte dureri de cap: Copiii pot suferi de migrene și alte tipuri de dureri de cap, iar neurologii pediatrici pot ajuta la identificarea cauzelor și la elaborarea unui plan de tratament adecvat.

Tulburările neurogenetice sunt cauzate de mutații genetice și pot include afecțiuni cum ar fi sindromul Down. Dar și neurofibromatoza, tulburările mitocondriale și multe altele. O consultație de neurologie pediatrică la Tiamed poate oferi evaluări și consiliere pentru copiii cu astfel de afecțiuni.

Autism și tulburări din acest spectru. Neurologul pediatru este singurul care poate evalua și oferi terapie pentru copiii cu acest tip de tulburări de dezvoltare. Vă rugăm să rețineți că un copil cu autism poate evolua și se poate dezvolta în limite relativ normale.

Acestea sunt doar câteva exemple de afecțiuni pe care neurologia în pediatrie le abordează. Respectiv diagnostic și tratament, gestionare. Evaluarea și tratamentul copiilor cu probleme neurologice necesită o abordare specializată și personaliată. Aceasta deoarece nevoile și răspunsurile la tratament variază în funcție de vârstă și de etapa de dezvoltare a copilului.

Nefrologie pediatrică

Nefrologia de pediatrie este ramura a medicinei care se concentrează pe diagnosticarea și tratarea problemelor renale la copii și adolescenți. Se ocupă de o gamă largă de afecțiuni renale și tulburări legate de sistemul urinar la pacienții sub 18 ani. Nefrologii pediatri sunt medici specializați în gestionarea problemelor renale la copii. Acești medici lucrează în strânsă colaborare cu pediatrii și alți specialiști. Astfel, în final, rezultă cea mai bună îngrijire posibilă copiilor cu afecțiuni renale.

Iată câteva exemple de afecțiuni și probleme pe care nefrologia din pediatrie le evaluează și tratează la copii:

 • infecțiile tractului urinar;
 • boala renală congenitală sau dobândită;
 • sindromul nefrotic, care poate duce la pierderea anormală de proteine în urină;
 • boala renală polichistică la copii;
 • hipertensiunea arterială la copii;
 • malformațiile tractului urinar (obstrucții sau anomalii de dezvoltare);
 • litiaza renală (calculi renali);
 • glomerulonefritele, acestea au capacitatea de a afecta funcția renală și pot provoca hipertensiune arterială.

Diagnosticul și tratamentul acestor afecțiuni necesită evaluare medicală specializată. Cel mai adesea nu este suficientă consultația de la Clinica Tiamed din Timișoara. De regulă se impun teste de laborator, imagistică medicală și, în unele cazuri, biopsii renale. Tratamentul poate implica terapie medicamentoasă, intervenții chirurgicale sau alte proceduri specifice afecțiunii.

Nefrologii din pediatrie lucrează pentru a asigura o dezvoltare și creștere sănătoasă a rinichilor și a sistemului urinar la copii și adolescenți. De asemenea, nefrologia în pediatrie urmărește prevenirea sau tratamentul oricăror complicații asociate cu afecțiunile renale la această grupă de vârstă.

Părinții responsabili vor căuta îngrijire medicală specializată, inclusiv cea de la clinica noastră. Evident, aceasta presupune observația copilului și preocuparea legată de sănătatea acestuia. Sub toate aspectele, inclusiv renal.