eritem infectios

Eritem infecțios – simptome, diagnostic, tratament

Despre sindromul „obrajilor palmuiti” sau în termeni medicali „eritem infectios”, știm că se datoreaza contractarii parvovirusului B19. Se manifesta sub forma unui exantem la nivelul fetei (in special al obrajilor) care ofera pielii o coloratie rosiatica specifica.

Mai frecvent intalnita in cazul copiilor, pe langa aparitia eritemului facial, infectia este caracterizata de simptome caracteristice unei banale raceli:

  • Febra;
  • Astenie;
  • Dureri musculare si articulare (in special articulatii la nivelul mainii, genunchilor si gleznelor), dureri de cap;
  • Faringe eritematos (gat rosu si inflamat), durere în gât care ingreuneaza ingestia de lichide si hrana;
  • Rinoree (secretii nazale apoase abundente cu obstructie nazala).

Un eritem facial apare dupa o perioada de incubatie virala care dureaza intre 7 si 14 zile (perioada in care persoana este contagioasa). Dureaza 2-4 zile. Eruptia poate sa apara si la nivelul toracelui anterior si posterior (piept, spate), membre superioare si inferioare. Uneori are caracter pruriginos (senzatie de mancarime a pielii). Dupa aparitia primului episod de eruptie cutanata, persoana nu mai este contagioasa iar izolarea devine inutila.

Factori declansatori

Infectia cu parvovirus B19 apare in special in perioada copilariei. Este o boala contagioasa care se raspandeste prin intermediul secretiilor nazale si faringiene eliminate in timpul vorbirii. Prin stranut, tuse, dar si prin contact direct cu persoana infectata. Uneori infectia virala in timpul sarcinii se poate transmite transplacentar produsului de conceptie. În acest din urmă caz sunt afectate hematiile fatului cu aparitia anemiei intrauterine. Se poate declansa pierderea sarcinii.

In cazul persoanelor cu diagnostic anterior de sindrom anemic, un eritem infectios poate agrava simptomatologia specifica bolii preexistente. Pot să apară dereglari de ritm cardiac si al respiratiei, febrei si starii generale alterate.

Pacientii imundeficienti fie in urma infectiei cu virusul HIV fie in urma tratamentelor imunosupresoare sau al celor oncologice prezinta simptome mai zgomotoase avand un risc crescut de aparitie al complicatiilor pe parcursul evolutiv al bolii.

Diagnosticul la eritem infectios

Diagnosticul bolii este in special unul clinic, insa in anumite situatii medicul poate solicita analize specifice de laborator. Care sa confirme-infirme infectia virala recenta a pacientului in cauza (anticorpi virali de tip IgG si IgM).

Tratamente pentru eritem infectios

Preventia infectiei cu parvovirus B19 se face similar celorlaltor boli contagioase ale copilariei. Si la eritem infecțios sunt avute in vedere igienizarea corecta a mainilor si a veselei. De asemenea utilizarea si dispensarea corecta a batistelor de unica folosinta, a servetelelor de igienizare dupa utilizarea de catre pacient.

Tratamentul propriu zis al infectiei este simptomatic in formele usoare de boala si cuprinde:

  • evitarea efortului fizic
  • hidratare corespunzatoare
  • utilizarea medicamentelor antialgice
  • antitermice si decongestionante nazale.

In situatiile severe de boala este necesara hidratarea parenterala a pacientului sau administrare de anticorpi specifici pentru sustinerea sistemului imunitar in procesul de eliminare mai rapida a virusului.

» Dermatologie la Clinica de Pediatrie Tiamed din Timișoara

» Ce este Parvovirusul B19

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *