Definim un herpes oral ca fiind o leziune manifestata la nivelul mucoasei orale. Este cauzata de infectia cu virusul herpetic de tip 1 HSV-1 sau herpes simplex labialis si de tip 2 HSV-2. In timp ce HSV 1 este responsabil de aparitia herpesului oral, cel de tip 2 poate determina atat leziuni la nivelul cavitatii orale, cat si in zona genitala. Ambele tipuri de virusuri se raspandesc prin contact direct cu o persoana bolnava. Chiar daca aceasta din urma nu prezinta leziuni vizibile.
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma faptul ca herpesul oral cauzat de HSV 1 reprezinta o infecție intalnita la mai mult de 67% din populatia globului cu varsta de sub 50 de ani. Dupa infectia initiala, virusul ramane cantonat in stare latenta la nivelul sistemului nervos periferic. Prin urmare, din cand in cand poate determina reaparitia leziunilor, mai ales in perioadele de scadere ale statusului imunitar.
Cauze herpes bucal
Leziunile herpetice de la nivelul mucoasei orale sunt determinate de herpes virus de tip 1 si mai rar de HSV de tip 2. Ultimul este implicat mai frecvent in infectiile organelor genitale, fiind transmis prin contact intim cu parteneri sexuali infectati. Primoinfectia cu HSV apare de obicei in copilarie. Prezinta evolutie asimptomatica sau in anumite situatii poate determina aparitia gingivostomatitei caracterizata de aparitia veziculelor insotite de ulceratii la nivel oral si perioral.
Factorii care favorizeaza recurenta herpesului oral
- Infectii virale sau sindroame febrile de diferite etiologii
- Fluctuatii hormonale, in special la femeile de varsta reproductiva
- Factori de stres major
- Oboseala cronica
- Expunerea la raze solare
- Proceduri cosmetice dermoabrazive utilizate pentru estomparea tesutului cicatriceal
- Leziuni tegumentare
- Diminuarea capacitatii de aparare a organismului.
Factorii de risc majori implicati in evolutia nefavorabila a infectiilor cu HSV 1 si 2 sunt reprezentati de:
- coinfectiile cu virusul imunodeficientei umane HIV/SIDA
- dermatita atopica
- tratamentele oncologice chimioterapice
- tratamente de suprimare a sistemului imunitar administrate pacientilor cu transplant de organe pentru preventia rejetului de grefa.
» Consultații și tratamente de dermatologie la Tiamed Timișoara
Contagiozitatea herpesului
Ambele tulpini de herpes simplex implicate in etiologia herpesului oral pot fi transmise cu usurinta interuman. Se poate transmite prin sarut sau relatii intime orale. Chiar si in situatia in care persoana afectata nu prezinta manifestari clinice. O alta modalitate de raspandire a virusului HSV 1 este reprezentata de utilizarea in comun a aparatelor de ras. Dar si a prosoapelor sau tacamurilor si veselei incorect igienizate.
Virusul se regaseste in cantitati crescute la nivelul secretiilor continute de blisterele (vezicule) de la nivelul buzelor. Exista situatii frecvente in care infectia evolueaza asimptomatic, insa contagiozitatea este la fel de ridicata.
Dupa infectarea initiala, virusul ramane cantonat in organism in stare dormanta la nivelul celulelor nervoase. Se poate reactiva in conditii favorabile determinand aparitia de noi leziuni.
Contagiozitatea herpesului oral precede aparitia leziunilor si de obicei debuteaza in perioada prodromala cu senzatia de mancarime, durere sau arsura resimtita la nivelul buzei, in zona in care se vor forma veziculele. A doua zi apar blisterele dureroase. Perioada de contagiozitate se extinde pe toata durata de evolutie a leziunilor orale. Aceasta poate dura in anumite situatii mai mult de 10 zile.
Este important de retinut faptul ca transmiterea herpesului simplex labial la sugari prin sarut poate determina herpes neonatal. Este o afectiune cu risc inalt de evolutie nefavorabila la aceasta varsta.
Tratament herpes
Evolutia spontana a herpesului labial este favorabila cu disparitia leziunilor in decurs de maxim 1 luna de la aparitie. Medicatia antivirala care poate grabi procesul de vindecare cu scurtarea perioadei de evolutie a infectiei este reprezentata de antivirale. Acestea se pot administra fie oral sub forma de comprimate, fie extern sub forma de topice locale-aciclovir, penciclovir.
De obicei, unguentele antivirale necesita aplicare repetata pe parcursul zilei (5 aplicari pe zi). Efectele acestora fiind mai slabe fata de varianta orala de administrare a substantei active.
In cazul infectiilor severe cu herpes simplex manifestate la sugari cu varsta mai mica de 6 saptamani sau adulti cu sistem imunocompromis sau suprimat, se recomanda administrare de antivirale orale.
In cazul in care o persoana prezinta mai mult de 9 eruptii herpetice orale determinate de infectia cu virusul herpes simplex labialis in decursul unui an, aceasta poate beneficia de tratament prelungit cu antivirale orale. Respectiv cu aciclovir, valacyclovir, famciclovir pentru prevenirea aparitiei complicatiilor sau al eruptiilor favorizate de anumiti triggeri (expunerea la soare, interventii chirurgicale, perioada premenstruala).
Tratamentul simptomatic cuprinde antiinflamatoare si topice anestezice pentru calmarea durerii cauzate de eruptia si evolutia blisterelor de la nivel labial.
Prezentarea la medic in cazul infectiei cu HSV 1 este recomandata in situatiile in care:
- Infectia locala este severa
- Leziunile se extind la nivel ocular
- Veziculele impiedica alimentatia si hidratarea pacientului
- Infectia apare la sugarii cu varsta mai mica de 6 saptamani.
Va recomandam sa nu tratati cu lejeritate leziunile de herpes. Netratate, va pot provoca afectiuni mai severe si cpomplicatii. Efectul acestora este extrem de nociv si prin contagiozitate puneti in pericol si membrii familiei sau ai comunitatii.
» Massive proportion of world’s population are living with herpes infection (O bună parte din populația lumii trăiește infectată de herpes)