psihiatrie pediatrie calatorie cu elefantul cu un copil

Psihiatria pediatrică; abordare integrată la Tiamed Timișoara

Psihiatria pediatrică este o ramură importantă a psihiatriei care se ocupă de diagnosticarea, tratamentul și gestionarea tulburărilor psihice și emoționale la copii și adolescenți. Este o specialitate vitală, deoarece copiii și adolescenții se pot confrunta cu o gamă largă de probleme de sănătate mentală. Acestea pleacă de la tulburări de anxietate și depresie la tulburări de spectru autist, tulburări de alimentație, tulburări de atenție și comportament și multe altele.

Psihiatrii pediatrici sunt special pregătiți pentru a lucra cu copiii și adolescenții. Această categorie de medici au cunoștințe despre dezvoltarea fizică și emoțională a copiilor în diferite etape ale vieții. Și o pot influența! Ei folosesc o varietate de abordări terapeutice, inclusiv terapia cognitiv-comportamentală, terapia familială, terapia de joc. În anumite cazuri se recurge la medicamente pentru a trata tulburările psihice.

Cele mai comune afecțiuni psihiatrice la copii și adolescenți

Problematica medicală specifică și care se întâlnește cel mai des într-un cabinet de psihiatrie ar putea fi enumerate în lista de mai jos. Astfel, avem:

  • Tulburările de anxietate: Acestea pot include tulburarea de anxietate generalizată, fobia socială, tulburarea de anxietate de separare și tulburarea de anxietate de performanță.
  • Stări depresive: Depresia la copii și adolescenți poate fi subdiagnosticată, dar este destul de frecventă și poate avea consecințe serioase dacă nu este tratată corespunzător.
  • Tulburări de comportament: Tulburările de comportament pot include tulburarea de opoziție provocatoare și tulburarea de conduită. Acestea se caracterizează prin comportamente repetitive și provocatoare. De exemplu, sfidarea autorității, agresiunea și lipsa de respect față de reguli.
  • Hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD): Acestea sunt caracterizate prin impulsivitate, hiperactivitate și dificultăți în menținerea atenției.
  • Spectrul autist (ASD): Aici includem tulburarea autistă, tulburarea Asperger și tulburarea generalizată de dezvoltare. Acestea afectează capacitatea copilului de a interacționa social și pot include comportamente repetitive și interese restrânse.
  • Alimentație: Anorexia nervoasă, bulimia nervoasă și tulburarea de alimentație compulsivă pot apărea fecvent la copii și adolescenți. Pot avea consecințe grave asupra sănătății lor fizice și emoționale.
  • Tulburările de tic: Aici putem vorbi de ticuri vocale și motorii. Respectiv ticul ocular sau înălțarea umerilor, de exemplu. Acestea pot afecta calitatea vieții copilului sau adolescentului.
  • Tulburările de dispoziție bipolare: Sunt caracterizate prin schimbări extreme de dispoziție, incluzând perioade de manie sau hipomanie. Pot să apară inclusiv perioade de depresie.

Abordarea psihiatrică la copii în clinica Tiamed Timișoara

Importanța psihiatriei în pediatrie este evidentă în abordarea sa integrată. Acest mod de abordare implică colaborarea cu părinții, profesorii și de fapt a tuturor celor care intervin în viața copilului. Prin identificarea și intervenția timpurie în tulburările de sănătate mentală, psihiatria pediatrică poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții. De asemenea, psihiatria pediatrică determină (atât cât este necesar) evoluția pe termen lung a copiilor și adolescenților.

Psihiatria pediatrică este esențială pentru îngrijirea sănătății mentale a copiilor și adolescenților. Poate avea un impact semnificativ în promovarea sănătății și bunăstării lor pe termen lung. Vă încurajăm ca la primele semne de tulburare psihiatrică să ne contactați pentru a programa o evaluare.

» Stabilește o evaluare sau un consult cu unul dintre medicii de la Tiamed Timișoara

» Vezi o listă extinsă cu tulburări psihice la copii și adolescenți