reflux gastroesofagian la bebe

Despre refluxul gastroesofagian la nou născut; Medicul gastroenterolog vă informează

Refluxul gastroesofagian la copil si sugar se produce prin ascensionarea retrogradă a alimentelor si lichidelor dinspre stomac, respectiv acestea se intorc in esofag.

Fenomenul se petrece mai ales in primul an de viata al copiilor cand pot avea episoade de reflux gastroesofagian. Nu sunt considerate anormale, daca nu le afecteaza sanatatea sau dezvoltarea. Alteori insa, aceasta manifestare este simptomul unor afectiuni precum boala de reflux gastroesofagian. Afecțiunea poate fi insotita si de alte complicatii.

Refluxul gastroesofagian se produce cand continutul stomacului se intoarce in esofag (tub muscular care transporta alimentele si lichidele din gura in stomac). In primele luni de viata refluxul gastroesofagian este considerat fiziologic, normal. La sugarii sanatosi, pot surveni mai multe episoade de reflux gastroesofagian pe zi. Regurgitatiile fiziologice apar imediat dupa ce bebelusul se hraneste sau odata cu eliminarea aerului inghitit. Daca aceste episode de reflux gastroesofagian nu afecteaza ritmul de crestere a copilului si nu sunt insotite de alte simptome, nu sunt, de obicei, motive de ingrijorare. Este neobisnuit ca după 18 luni sa continue episoadele de reflux gastroesofagian.

servicii medicale pe baza de abonament

Cauzele refluxului gastroesofagian

In cazul bebelusilor, refluxul gastroesofagian este pus pe seama dezvoltarii insuficiente a sfincterului esofagian, un muschi care, dupa ce se inchide, nu permite trecerea sucului gastric acid inapoi in esofag.

Factorii favorizanti:

 1. Pozitia culcata a copilului pentru o perioadă mai lunga de timp;
 2. Dieta care contine in principal lichide;
 3. Bebelusi nascuti premature;

Alte cauze ale refluxului gastroesofagian

 1. Boala de Reflux Gastroesofagian, atunci cand acesta dureaza mai multe luni, apar si varsaturile, tuse si respiratie dificila;
 2. Stenoza Pilorica; aceasta este produsă de ingrosarea progresiva a pilorului, orificiu circular care face legatura dintre stomac si duoden. Copilul cu stenoza pilorica are varsaturi imediat dupa masa si nu ia in greutate. In acest caz, este nevoie de tratament chirurgical.
 3. Intoleranta alimentara. Refluxul gastroesofagian poate fi cauzat si de o intoleranta precum cea produsa de proteina din laptele de vaca.

Complicatii posibile

 1. Inflamatia esofagului sau esofagita
 2. De asemenea pot aparea ulceratii la nivelul esofagului, care pot da dureri sau ulceratii
 3. O alta complicatie este Anemia;

Necesita sa facem un control medical in cazul in care copilul are urmatoarele simptome:

 1. Nu ia in greutate
 2. Varsaturile sunt in jet;
 3. Varsaturi cu sange, in zat de cafea sau varsa un lichid verde sau galben;
 4. Scaune cu sange;
 5. Refuzul bebelusului de a manca;
 6. Respira greu si are tuse cronica
 7. Incepe sa regurgiteze dupa varsta de 6 luni;

In cazul in care bebelusul este sanatos, ia in greutate conform asteptarilor si nu este irascibil, nu este nevoie de teste suplimentare. In afara examinarii fizice si a intrebarilor legate de simptomatologia copilului, medicul gastroenterolog sau pediatru ne poate recomanda alte analize si investigatii medicale pentru a afla cauza refluxului gastroesofagian.

Printre acestea, se numara:

 1. Ecografia abdominala ajuta la detectarea stenozei pilorice de catre medicul gastroenterolog;
 2. Se pot face teste de urina si de sange care sunt indicate pentru depistarea posibilelor cauze ale varsaturilor frecvente si ale neluarii in greutate.
 3. Radiografia abdominala depisteaza eventuale anomaliila nivelul tractului digestiv.
 4. Endoscopia digestiva superioara presupune explorarea esofagului, stomacului si duodenului cu ajutorul unui tub subtire si flexibil cu o camera video atasata. In cazul copiilor, se face cu anestezie generala.
EEG - electroencefalograma copii si adulti Timisoara
EEG pentru copii și adulți

Tratamente pentru refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian fiziologic se vindeca de la sine.

Medicul poate recomanda cateva masuri care ajuta la prevenirea episoadelor de reflux:

 1. Mese scurte si dese (supraalimentarea la o singura masa poate favoriza varsaturile)
 2. Alaptarea sau hranirea cu formula de lapte trebuie intrerupta din cand in cand (sa scoata gazele din stomac), prin batai usoare cu mana pe spate
 3. Dupa masa, copilul trebuie tinut in pozitie vericala aproximativ 30 minute;
 4. Este posibil ca refluxul sa fie cauzat de o alergie la laptele de vaca, carne de vita sau oua consumate de catre mama, de aceea, astfel de alimente pot fi temporar eliminate
 5. Schimbarea formulei de lapte

Tratament chirurgical se recomanda foarte rar, atunci cand refluxul esofagian previne cresterea sau este insotit de complicatii sau cand nu raspunde la tratamentul medicamentos.

Pasii care trebuie sa fie urmati de un parinte:

 1. Sa noteze intrebarile pe care vrea sa le adreseze medicului;
 2. Asculta urmeaza indicatiile medicului;
 3. Face un consult la un medic gastroenterolog;

» Endoscopia digestivă, ce este și cum se investighează