Roseola infantum este o infectie comuna virala cu evolutie autolimitata, respectiv se remite spontan. Determina sindrom febril si manifestari cutanate specifice la copii cu varste cuprinse intre 6 luni si primii 2 ani de viata. Are incidenta maxima in jurul varstei de 1 an. Boala este contagioasa iar transmiterea virusului se face prin intermediul secretiilor contaminate eliminate in tipul stranutului, tusitului sau vorbitului. De asemenea, prin utilizarea in comun a veselei si tacamurilor neigienizate.
Sursele infecției la roseola infantum?
Roseola infantum se datoreaza unei infectii cu herpes uman de tip 6 (HHV-6). Acesta, spre deosebire de alte tulpini de virus herpetic uman, nu determina aparitia veziculelor cu lichid specifice. Este un virus inrudit cu citomegalovirusul HCMV si herpesul uman de tip 7 (HHV-7). Apartine aceluiasi grup de betaherpes virusuri cu tropism celular mai scazut fata de celelalte tulpini ale familiei Herpesviridae.
In timpul sarcinii are loc pasajul transplacentar de la mama la fat al anticorpilor antiroseola infnatum. Imunitatea aceasta este insa de scurta durata si dispare la majoritatea copiilor in jurul varstei de 6 luni si pana la 2 ani. Copii care, apoi, devin astfel susceptibili de a dezvolta roseola infantum.
Simptomele roseolei infantum
Simptomatologia clinica a copiilor cu roseola infantum este in general blanda. In anumite situatii poate trece neobservata de catre parinti, avand o evolutie care debuteaza dupa o perioada de incubatie a virusului herpetic. Incubația dureaza intre 5 si 15 zile de la contactul infectant si dureaza in mod frecvent aproximativ 3-5 zile.
Cazurile mai severe prezinta sindromul febril inalt (febra mare 39-40° C) care este insotit ocazional de o eruptie cutanata tranzitorie cu debut central si extindere periferica la nivelul membrelor superioare si inferioare. Mai rar la nivelul fetei. Eruptia persista de obicei 3-4 zile si se prezinta sub forma de papule si/sau macule de culoare roz. Acestea dispar la vitropresiune (apasare cu degetul sau cu o lama de sticla a leziunilor papulo maculare in timpul examenului clinic). Alaturi de modificarile tegumentare specifice, copiii mici mai pot prezenta:
- adenopatii laterocervicale si submandibulare
- stare de iritabilitate refuzand alimentatia
- edem palpebral (umflarea pleoapelor)
- rinoree (secretii nazale apoase)
- durere in gat
- otalgie si sindrom diareic usor.

Evolutia nefavorabila a roseolei infantum cuprinde letargie, diminuarea emisiilor de urina, febra inalta persistenta si convulsii febrile datorate capacitatii virusului de a traversa bariera hemato encefalica. Sunt situatii in care devine necesara prezentarea la medicul specialist. Se va aplica tratament si mentinere sub observatie pana la ameliorarea starii generale a copilului.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul de roseola infantum este stabilit de catre medicul specialist cu ajutorul informatiilor oferite de catre parinti si al celor obtinute dupa examinarea clinica a copilului.

Tratamentul roseolei infantum
Tratamentul infectiilor cu herpes virus 6 este simptomatic si are ca scop imbunatatirea starii generale a copilului si scurtarea evolutiei bolii. Se administrează:
- lichide in vederea prevenirii starilor de deshidratare
- antiinflamatorii nesteroidiene si antitermice pentru diminuarea sindromului febril si al celui algic.
Atunci cand boala se manifesta la copii cu deficienta imunitara, tratamentul cuprinde administrarea medicatiei antivirale. Medicația se face pentru prevenirea evolutiei complicate. Respectiv aparitia pneumoniei sau encefalitei la aceasta categorie de pacienti.