medicamente pentru copii

Ce medicamente pentru copii trebuie să avem în casă

Crizele de medicamente pentru copii, în România, nu trebuie tratate separat de medicamentele pentru adulți. Pentru că iată, după valurile epidemice de covid, acum și de fapt cu periodicitate apare altă criză sanitară. Or, în aceste condiții, ne propunem să răspundem la întrebarea: ce medicamente ar trebui să avem în casă mereu?

Trusa de prim ajutor între noțiune și necesitate

Înainte însă de a vorbi despre ce medicamente pentru copii ar trebui să avem în casă trebuie să facem o mică introducere. Despre trusa de prim ajutor și dotarea ei, despre funcția ei de urgență și nu neapărat cea de vindecare. Pentru a vă vindeca, pentru a lupta cu o afecțiune vă recomandăm în primul rând consultația la medic.

Conceptul de trusă de prim ajutor este destul de serios deformat în România. Tocmai de aceea, noi, medicii pediatri de la Tiamed Timișoara, vă recomandăm să evitați a cădea în capcana automedicației. Obișnuiți-vă atât pe dvs cât și pe copiii dvs să nu luați medicamente fără rețetă. Mai ales anitbiotice. Folosirea acestora în exces va conduce la creșterea rezistenței organismului la acțiunea farmacologică. La lipsa de răspuns în fața microbilor.

buton urgente medicale pediatrie

Românii au tendința de automedicație iar 62% din populație apelează la medicamente fără a avea o rețetă, fără a fi primit o recomandare medicală în prealabil.

Să înțelegem trusa de prim ajutor nu neapărat ca pe o cutie agățată pe un perete. Ci ca pe un loc special amenajat în casă unde copiii să nu aibă un acces necondiționat. Poate fi un sertar sau un dulăpior unde să aveți medicamente de bază, de urgență, tot ce ar trebui într-o casă cu copii.

» Contractați un abonament anual pentru consultații și suport preventiv pentru copilul dvs!

Evitați să păstrați antibiotice în exces în casă

 Există un număr de medicamente pentru copii care nu ar trebui să fie în trusa dvs de prim ajutor. În primul rând este vorba de antibiotice. Motivul l-am explicat mai sus. Absența acestora vă ferește de tentația automedicației. Dacă ași folosit și v-au rămas… rețineți că până s-ar putea să aveți nevoie ele vor expira. Antibioticele nu sunt în niciun caz medicamente pentru copii.

Medicamente antivirale pentru copii

Cea mai bună barieră împotriva virusurilor este vaccinarea. În acest sens ar trebui să consultați un medic pediatru de la clinica noastră. Apoi medicamentele antivirale. Da, medicamente antivirale ar trebui să existe nu doar în fiecare familie cu copii, ci la modul general. Vă recomandăm să aveți în casă:

  • ibuprofen
  • paracetamol
  • analgezice

Aflați denumirile comerciale pentru antitermice, antiinflamatoare și antivirale pentru gripă. Respectiv pentru ibuprofen, paracetamol și oseltamivirum.

Despre utilizarea de medicamente antivirale la copii există o întreagă discuție. Mai ales în momentul de față (ianuarie 2023) când, iată, se discută intens despre declararea epidemiei de gripă. (Nu se găsesc medicamente pentru copii!)

programare medic pediatru

Alte medicamente și recomandări pentru trusa de prim ajutor

  • Medicamente și siropuri antilaergice; antihistaminicele sunt de nelipsit într-o casă unde membrii sunt alergici. Din păcate sensibilitatea la factorii alergogeni este deja un simptom al societății moderne.
  • Betadină pudră, unguent cu Baneocin pentru atunci când avem de-a face cu julituri, zgârieturi, răni de mică gravitate și care nu necesită neapărat o intervenție medicală de urgență.
  • Cremă de arnica sau un gel de acest tip. Cremele pe bază de „Arnica” sunt folosite pentru reducerea vânătăilor, a durerilor musculare, la entorse, luxații, contuzii…
  • Oximed sau Raniseptol pentru tratarea arsurilor.
  • Supozitoare împotriva constipației…
  • Termometru, de preferat unul digital.
  • Plasturi, feșe de tifon, apă oxigenată.

» Copilul dvs este alergic? La Tiamed avem medic alergolog

„Rucsacul” cu medicamente pentru copii

Ce medicamente să luăm cu noi în cazul că avem unul-doi copii în grijă? Sau mai mulți, eventual fiind supraveghetori și responsabili într-o tabără, există ceva indispensabil ce ar trebui să avem? Opinia noastră este că dat fiind caracterul natural și mereu neastâmpărat al unui copil, ar trebui să fim pregătiți pentru orice.

Rămâne însă la latitudinea dvs să vă orientați și în funcție de locul und evă petreceți vacanța cu cei mici. În funcție de acesta sunt necesare precauții. De exemplu, dacă mergeți în Cheile Nerei ar trebui să vă gândiți la ser antiviperin. Dacă mergeți la Adriatica, în Croația, acolo nu este nisip pe țărm, ar trebui să aveți ceva împotriva înțepăturilor de arici de mare.

Mai jos aveți o listă orientativă cu ceea ce nu ar trebui să lipsească unor părinți prevăzători.

  • În cazul că aveți un copil aflat sub tratament… nu uitați medicația prescrisă!
  • Loțiune de plajă și pentru după, factorul de protecție să fie minim 40.
  • Medicamente pentru răul de mișcare – Prevomit, Emetin, plasturi Narcis…
  • Spray împotriva țânțarilor și a celorlalte insecte. Vă face bine și dvs nu doar copiilor…
  • Tablete pentru purificarea apei dacă mergeți în zone cu probleme.
  • Soluții antiseptice și antibacteriene.
  • O pensetă pentru extras așchii și ace de arici de mare…
  • Gel sau soluție dezinfectantă pentru mâini sau unde nu aveți apă pentru spălat.
  • Antilaergice și anti-tuse, spray nazal anti rinoree…
  • Soluții antiseptice și antibacteriene, antibiotice pentru infecții dacă din nefericire veți avea de-a face cu răniri.
  • Antitermice, antidiarecie, probiotice…

Ca să fim sinceri, lista ar putea continua. Și tot nu veți fi niciodată siguri că sunteți complet pregătiți împotriva năzbâtiilor celor mici. Întotdeauna să aveți niște medicamente căci când este vorba de copii, de vacanțe, de călătorii, să știți că orice se poate întâmpla oricând…


🩺 Dr. Andra Tent

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *