rujeola sau pojar

Rujeola; simptome, complicații și tratament

Rujeola (cunoscută și cu numele de pojar) este o boala infectioasa foarte contagioasa, uneori cu evolutie severa. La sugari si copii foarte mici poate duce la complicatii si chiar deces. Rujeola poate fi prevenita prin vaccinare. Și totuși, conform CDC, din o mie de copii care se imbolnăvesc de rujeolă, doi dintre ei mor.

Se estimeaza ca 90% dintre persoanele neimunizate (prin trecerea prin boala/vaccinare), expuse, vor contracta boala. Omul este singura gazda pentru acest virus.

abonamente medicale pediatrie
Servicii medicale pe bază de abonamente pentru copiii Dvs.!

Manifestări clinice și complicații

Principalele simptome la rujeola sunt febra mare, tuse, rinoree, eruptie si inflamatie la nivelul ochilor (conjunctivita). Primele simptome (febra, simptome respiratorii) apar intr-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant. De obicei la 10 zile de la expunere. Eruptia apare in medie la 4 zile dupa primele simptome. Pacientul este contagios 4 zile inainte si 4 zile dupa aparitia eruptiei.

Eruptia este insotita de febra 39-40ºC. În cazurile necomplicate, starea generala se amelioreaza la 3 zile dupa aparitia eruptiei. Pacientul isi revine complet in 7-10 zile de la debut.

Complicatiile rujeolei

Rujeola scade mult capacitatea de aparare a organismului, iar complicatiile intervin in 30% din cazuri. Copiii foarte mici si persoanele imunocompromise au risc ridicat de complicatii, forma severa de boala si chiar deces.

Intre cele mai severe complicatii date de rujeola sunt:

  • encefalita în 1/1000 cazuri
  • pneumonia
  • bronhopneumonia care duce la deces în 1/1000 cazuri
  • infectii ale urechii
  • diaree severa cu deshidratare secundara.

In general, 1 din 4 persoane care fac rujeola are nevoie de internare in spital, iar fara vaccinare antirujeolica, in medie, 1 din 1000 de bolnavi de pojar moare.

Rujeola in timpul sarcinii

Rujeola contractata in cursul sarcinii nu este asociata cu anomalii congenitale ale fatului, insa poate cauza avort spontan sau nastere prematura. Daca suspectati un contact cu o persoana infectata cu virusul rujeolei si nu sunteti sigura ca ati trecut prin boala / nu sunteti vaccinata impotriva pojarului, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.

Diagnosticul pentru rujeola se pune pe criterii clinice (febra insotita de simptome respiratorii si oculare, urmate de eruptia caracteristica) si, la nevoie, se confirma prin analize de laborator (identificarea anticorpilor specifici in sangele venos).

Tratament pentru rujeola

Tratamentul este simptomatic si suportiv, cu scopul de a preveni complicatiile.

Virusul rujeolic rezista pana la 2 ore in aerul dintr-o incapere in care o persoana bolnava a tusit sau a stranutat. Rezista cateva saptamani la frigider si mai multe luni in stare inghetata la –15ºC. Este distrus rapid de ultraviolete.

Vaccinarea – singura preventie pentru rujeola

Caracteristic pentru rujeola este izbucnirea epidemica frecventa, in special printre indivizi nevaccinati. In Romania este in evolutie o epidemie de rujeola cu peste 20.000 de imbolnaviri, pana in 2020, si cateva zeci de decese.

Singura si cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii este vaccinarea, care confera imunitate pe viata in majoritatea cazurilor. Se considera ca este necesara vaccinarea cu doua doze a cel putin 95% din populatie pentru a impiedica circulatia bolii si in final eliminarea.

Profilaxia post-expunere

Vaccinul antirujeolic poate fi administrat persoanelor neimunizate sau imunizate insuficient in primele 72 ore de la contactul cu o persoana infectata. Daca totusi fac boala, dezvolta o forma usoara, cu simptomatologie minora si durata mai scurta.

Persoanelor care au contraindicatii pentru vaccinul impotriva rujeolei (gravide, copii <6 luni, imunocompromisi), li se pot administra imunoglobuline umane in primele 6 zile de la expunere. S-a demonstrat ca aceasta imunizare pasiva poate preveni boala sau ii reduce severitatea.

La Tiamed, în permanență um medic pentru copilul Dvs.

Riscuri majore de epidemii de rujeolă în zonele cu nevaccinați

Centrul pentru Prevenirea ș Controlul Dezastrelor despre variola

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *