În vaccinarea la copii unele vaccinuri sunt obligatorii, altele facultative dar toate sunt administrate pentru a împiedica apariția și răspândirea unor boli sau maladii. Se vaccinează împotriva bolilor dintre care unele pot fi fatale. Se fac pentru prevenirea unor boli infecțioase și a complicațiilor lor precum difteria, tetanosul, hepatita virală A și tuberculoza. Medicii recomandă părinților să-și vaccineze copiii, încă din primele zile de viață, primele făcându-se in maternitate.
Vaccinurile sunt produse care au în compoziție derivate ale unor microorganisme, care dau imunitate împotriva unor boli foarte grave, prin producerea de anticorpi.
Printre bolile de care protejează vaccinurile se numără: tuberculoza, difteria, tetanosul, hepatita A. În vaccinuri se găsesc într-o cantitate foarte mică și care nu pun viața în pericol și alte componente. De exemplu timerosal, un agent de conservare ce are în compoziție mercur. Mai găsim și aluminiu și formaldehidă, aceasta din urmă fiind o substanță folosită pentru a inactiva virusruile din vaccinuri.
Vaccinurile pot duce la apariția unor efecte adverse precum durere și înroșire la locul injectării , febră, scădere apetit, vărsături sau iritabilitate. Vaccinarea la copii (dar nu numai) poate produce și reacții adverse. Printre acestea menționăm și mialgiile (dureri musculare).
Diverse tipuri de vaccinare
Varsta recomandată | TIPUL DE VACCINARE | COMENTARII |
Primele 24 de ore 2-7 zile | Vaccin Hepatitic B Vaccin antituberculoza ( vaccin tip Calmette Guerrin – BCG) | In materninate In maternitate |
2 luni | Vaccin hexavalent (diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic- Haemophilus B hepatitic B(DTPA-VPI-HiB-HepB) Vaccin pneumococic conjugat RAPEL | Medic Pediatru Medic de familie |
4 luni | Vaccin hexavalent (diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic- Haemophilus B hepatitic B(DTPA-VPI-HiB-HepB) Vaccin pneumococic conjugat RAPEL | Medic Pediatru Medic de familie |
11 luni | Vaccin hexavalent (diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic- Haemophilus B hepatitic B(DTPA-VPI-HiB-HepB) Vaccin pneumococic conjugat RAPEL | Medic Pediatru Medic de familie |
12 luni | Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion ROR | Medic Pediatru Medic de familie |
5 ani | RAPEL ROR | Medic Pediatru Medic de familie |
6 ani | Vaccin diftero-tetano- pertussis acellular –poliomelitic (DTPa-VPI) | Medic Pediatru Medic de familie |
14 ani | Vaccin diftero-tetano-pertussis acellular | Medic Pediatru Medic de familie |
֎ fete 11-14 Ani | Vaccinarea antiHPV (2-3 doze) | Medic Pediatru Medic de familie |
*Precizări ale Ministerului Sănătății referitoare la vaccinarea la copii
- Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.
- Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.
- Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).
Vaccinarea opțională la copii

Vaccinul antirotavirus (ROTARIX)
- împotriva bolii diareice provocate de rotavirus
- a) pentavalent viu, administrat po – în 3 doze la sugari- la vârsta de 2, 4 respectiv 6 luni (RotaTeq, Merck- SUA)
- b) monovalent viu,atenuat, adminsitrat po – in 2 doze la sugari la vârsta de 2 luni, rapel la 4 luni (Rotarix – Europa)
Poate fi administrat concomitent cu orice alt vaccin pentru copil. Face parte dintre etapele importante din vaccinarea la copii.
Vaccinul antivarilcelic ( VARILIX,VARIVAX)
- protejează împotriva complicațiilor din cadrul infecției cu virusul varicelo zoosterian
- Se administrează subcutanat în 2 doze (distanță minimă de 6 săptămâni între administrări), copiilor mai mari de 9 luni
Vaccinul antihepatita A ( HAVRIX,AVAXIM)
- protejează împotriva hepatitei A (boala mâinilor murdare), se administreaza intramuscular, în 2 doze (distanța minimă între doze fiind de 6 luni) copiilor mai mari de 1 an Prima doză de vaccin trebuie administrată între vârsta de 12 luni și 23 de luni, iar a doua între 6 -18 luni de la prima
- Vaccinul conjugat antimeningocic ( NIMENRIX)
- protejează împotriva meningitei cauzate de Neisseria meningitides serogrupurile ACWY135Y. Se poate efectua de la vârsta de 6 săptămâni se efectueaza 3 doze. Pentru sugari pest 6 luni (2 doze). Pentru copii mai mari de 1 an se administrează o singură doză
- Vaccinul antimeningococic (BEXSERO, TRUMENBA)
- protejează împotriva infecțiilor cauzate de Neisseria meningitides grup B.
- BEXSERO – vaccin inactiv, se administrează copiilor peste 2 luni
- TRUMENBA –vaccin inactiv, se administrează copiilor peste 10 ani
- Vaccinul antigripal – din octombrie până în martie medicii recomandă vaccinarea antigripală. Serul se administrează intramuscular și are în compoziție virus inactiv. Imunizarea obținută prin vaccinare este de 6 luni
Nerespectarea calendarului vaccinurilor obligatorii și opționale implică riscuri de boli precum datelor de mai jos.
Vaccin hexavalent și protecția oferită
Difteriei – boală produsă de bacteria Corynebacterium diphtheriae care afectează sistemul respirator și care se răspândește prin contactul direct cu lichidul din tuse sau strănut, fiind caracterizată prin apariția unei membrane care acoperă amigdalele și duce la probleme respiratorii, paralizie și insuficiență cardiac.
Tetanosul – este o infecție provocată de bacilul Clostridium tetani. Când o plagă tăiată/înțepată vine în contact cu pământ care conține spori de tetanos, există riscul să fie afectat si sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Se caracterizează prin spasme musculare dureroase, convulsii, paralizie și deces. Este foarte important să prevenim boala prin vaccinare și revaccinare periodică.
Pertussisul sau tusea convulsivă – este o infecție cu evoluție fulminantă (gravă). Debutează ca o viroză respiratorie cu rinoree, strănut și tuse, care apare in accese iar perioada de convalescență durează între câteva săptămâni și luni la vârste mici crește riscul de pneumonie și de alte complicații grave.
Hepatita A – este o infecție virală, cauzată de virusul Hepatic A, cu mod de transmitere fecal oral, numită și boala ֦ mâinilor murdare ֞ care se transmite direct prin contactul cu persoana infectată sau prin alimente contaminate.
Hepatita B – este o infecție virală, determinată de virusul Hepatic B, care se răspândește prin expunerea la sânge, prin instrumente medicale sau pe cale sexuală.
Infecția cu Haemophilus influenzae de tip b – Haemophilus influenza tip b este cauza principală a meningitei bacteriene la copiii sub 5 ani. De asemenea poate determina pneumonii si infectii sistemice grave (septicemia)
Vaccin pneumococic și eficiența împotriva bolilor
Infecțiilor cauzate de Streptococus Pneumoniae, inclusive meningite, pneumonii și otite.
3. Vaccinul ROR – protejează împotriva:
a) Rujeolei (pojarului) – este una dintre cele mai contagioase boli virale, cauzată de virusul rujeolic. Debutează cu febră, conjuctivită și tuse, urmată apoi de erupție cutanată.
b) Rubeolei (pojarul german, pojărel ori pojarul de trei zile) – este cauzată de virusul rubeolic și este o boală a copilăriei. Se caracterizează prin febră, adenopatie și erupție cutanată.
c) Oreionului – boala se transmite fie direct, prin contactul unui copil sănătos cu unul bolnav, fie indirect, prin atingerea unor obiecte (veselă, jucării etc.) recent contaminate cu picături de salivă și secreții nazale. Se caracterizează prin inflamarea glandelor salivare (parotide)
Vaccinarea la copii cu VARILIX,VARIVAX
Varicelei sau vărsatului de vânt – este o boală contagioasă a copilăriei, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care se manifestă prin inapetență, stare general proastă, dureri în gât, bubițe roșii mărunte, care se transformă ulterior în vezicule cu lichid și se acoperă de coji.
Vaccinarea impotriva HPV
Cancerului de col uterin – vaccinul HPV protejează împotriva papiloma virusului uman, o cauză majoră a cancerului de col uterin la femei.
Autor: Dr. Andreea Tudosia
- Sursă foto: Shutterstock
- Bibliografie:
- CDC Immunization Schedules – vaccines.procon.org/2019-cdc-immunization-schedules/